Sprema li Kim Džong Un napad na Južnu Koreju?

Sprema li Kim Džong Un napad na Južnu Koreju?

Zvanični London dostavio je ekspertima UN satelitske fotografije ruskih brodova u sjevernokorejskoj luci, navodno krcatih raketama i municijom, sa zahtjevom da se pokrene zvanična istraga o nedozvoljenim isporukama oružja Moskvi.

To se događa u trenutku kad se zapadni eksperti ozbiljno pitaju da li Kim Džong Un samo podiže ulog ili se stvarno sprema da napadne Južnu Koreju.

Izvještaj britanske obavještajne službe u koji je „Gardijan” imao uvid, pokazuje fotografije tri ruska broda – „Maja”, „Angara” i „Marija” – u sjevernokorejskoj luci Nađin, u koje se vrši utovar kontejnera.

Riječ je o satelitskim snimcima napravljenim između septembra i decembra prošle godine. Iako britanska tajna služba ističe da ne može da identifikuje šta se tačno nalazi u kontejnerima, ovo otkriće dolazi nakon što su SAD prošle nedjelje izjavile da je Rusija u ratu u Ukrajini koristila balističke rakete proizvedene u Sjevernoj Koreji.

Od kada se predsjednik Rusije Vladimir Putin u septembru prošle godine sastao sa sjevernokorejskim liderom Kim Džong Unom na dalekom istoku Rusije, Sjeverna Koreja je na meti optužbi da je ruskoj vladi isporučila balističke rakete i stotine hiljada artiljerijskih granata za potrebe rata u Ukrajini.

Putin se prošle sedmice u Kremlju sastao sa sjevernokorejskom ministarkom spoljnih poslova Čoe Son Hui, što ukazuje da se saradnja između dvije zemlje proširuje.

Panel eksperata Ujedinjenih nacija trebalo bi sljedećeg mjeseca na osnovu dokaza Velike Britanije i SAD da objavi svoj prvi izveštaj o navodnim isporukama municije iz Sjeverne Koreje u Rusiju.

„Upotreba sjevernokorejskog oružja u ratu u Ukrajini predstavlja kršenje više rezolucija Savjeta bezbjednosti UN", objašnjava diplomata UN za „Gardijan”.

Kako kaže, dokazi dostavljeni Komitetu za sankcije UN trebalo bi da pokrenu punu istragu o flagrantnom kršenju međunarodnih sankcija Rusije i DNRK.

Sva tri ruska broda snimljena u sjevernokorejskoj luci nalaze se od 2022. godine pod američkim sankcijama zbog veze s brodarskom kompanijom ruskog Ministarstva odbrane „Oboronlogistika”, koja je, kako saopštava vlada SAD, „umiješana u rusko nezakonito zauzimanje i okupaciju Krima 2014. godine”.

Sve bolja saradnja sa Putinom 

Nema sumnje da je Kim Džong Un zbog sve bolje saradnje s Kremljem osokoljen na pojačano zveckanje oružjem. Ali još nije jasno da li Kim, koji očekuje skoru posjetu Vladimira Putina Pjongjangu, „zloupotrebljava” prezauzetost Bajdenove administracije ratovima na Bliskom istoku i Ukrajini da bi krenuo vojskom južno od 38. paralele.

 (Foto: Guliver)

Eksperti koji se bave Korejskim poluostrvom nisu saglasni u proceni da li bi Kim prvi napao, ali priznaju da u posljednje vrijeme uočavaju upozoravajuće signale iz Pjongjanga.

Severnokorejska armija ispalila je 5. januara stotine artiljerijskih granata u vodama u blizini južnokorejskih graničnih ostrva. Kim je prošle sedmice zatražio izmjenu Ustava kako bi se Južna Koreja definisala kao neprijateljska zemlja broj jedan. Potom je saopšteno da je testiran podvodni dron koji može da izazove „radioaktivni cunami”.

Sve ovo nagnalo je analitičare koji se bave Severnom Korejom, bivšeg zvaničnika Stejt departmenta Roberta L. Karlina i nuklearnog naučnika Zigfrida S. Hekera, da u autorskom tekstu za sajt „38 nort” upale alarm: „Kim Džong Un je donio stratešku odluku da krene u rat.”

Sjeverna Koreja je u prethodnim decenijama koristila priliku da namjerno uznemirava svoje neprijatelje u njihovim najosjetljivijim političkim trenucima, najčešće kada su izbori, kao ove godine u SAD i Južnoj Koreji.

Ko Đae Hong iz Instituta za nacionalnu bezbjednosnu strategiju u Seulu smatra da će po tradiciji Pojongjang pokušati s provokacijama u narednim nedjeljama kako bi uticao na javno mnjenje i pomogao liberalima koji podržavaju međukorejske pregovore da pobjede na parlamentarnim izborima.

Tomas Šefer, bivši njemački diplomata koji je dva puta bio ambasador u Sjevernoj Koreji, kaže za „Njujork tajms” da će Kimov režim nastaviti da povećava tenzije sve do predsjedničkih izbora u SAD.

Iako je imao neuspješne susrete sa bivši američkim liderom Donaldom Trampom 2018. i 2019. godine, po procjeni Šefera Kim se nada pobjedi republikanskog kandidata u nadi da će dobiti ublažavanje sankcija, neku vrstu prihvatanja svog nuklearnog programa i možda, kao glavni cilj, smanjenje ili čak potpuno povlačenje američkih trupa sa Korejskog poluostrva.

 

Izvor:  Gardijan

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.