Gorčević sa Reintjesom: Crna Gora ne traži prečice do EU
Foto: Dan

"Imenovanjima u pravosuđu odblokiran evropskih put naše zemlje"

Gorčević sa Reintjesom: Crna Gora ne traži prečice do EU

Crna Gora ne traži prečice na putu prema EU. Visoki standardi u vladavini prava su cilj kojem težimo, ne zbog članstva nego zbog izgradnje boljeg i prosperitetnijeg društva, kazala je ministarka evropskih poslova Maida Gorčević u razgovoru sa ambasadorom Holandije u Crnoj Gori Joustom Reintjesom.

Uz očekivanje da će se dugo čekani izbor vrhovnog državnog tužioca dogoditi krajem tekuće sedmice, Gorčević je ukazala da je upravo stvaranje stabilne političke većine otvorilo prostor za dijalog i uslovilo ključna imenovanja u pravosuđu. Time je, kako je kazala, odblokiran evropskih put naše zemlje.

Naglasila je da je Vlada Crne Gore snažno opredijeljena da do kraja manadata završi sve reforme koje će osigurati da postanemo sljedeća članica EU. Ona je upoznala ambasadora sa planovima da se ključne obaveze i zadaci sprovedu u narednih pola godine, kako bi Crna Gora uskoro mogla da pređe u posljednju fazu pregovaračkog procesa – privremeno zatvaranje poglavlja.

Ministarka je zahvalila ambasadoru na podršci koju Holandija pruža Crnoj Gori, posebno u pogledu dostizanja visokih, ali veoma važnih kriterijuma i standarda u oblasti vladavine prava.

Ambasador Reintjes je pozdravio rezultate koje je nova Vlada ostvarila, istakavši da je napredak u vladavini prava ključan za demokratski, ali i ekonomski razvoj države.

" Kao zemlja koja ima veoma visok stepen građanske podrške procesu EU integracije, kao punopravna članica NATO-a i država koja je u potpunosti usklađena sa Zajedničkom vanjskom i bezbjednosnom politikom EU, Crna Gora ime velike šanse da, uz adekvatan napredak u oblasti vladavine prava, kreira privredni ambijent pogodan za privlačenje stranih investitora i na taj način osigura nova radna mjesta i bolji životni standard građana", kazao je ambasador.

On je poručio da je pred Crnom Gorom još dosta zahtjevnog rada u pregovaračkom procesu, ali da može da računa na nastavak podrške Kraljevine Holandije.

Sagovornici su izrazili zadovoljstvo uspješnom bilateralnom saradnjom i efikasnom podrškom Holadnije u procesu pristupanja Crne Gore EU, navodi se u dopisu Ministarstva evropskih poslova.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.