Crna Gora pristupila grupi donatora u Međunarodnom udruženju za razvoj
Ilustracija

Crna Gora pristupila grupi donatora u Međunarodnom udruženju za razvoj

Ministarstvo finansija izvršilo je uplatu prve rate donacije prema Međunarodnom udruženju za razvoj (IDA) u iznosu od 330 hiljada američkih dolara.

Time je, kako je saopšteno, Crna Gora stekla status donatora u najvećem globalnom fondu koji djeluje sa ciljem smanjenja siromaštva kroz obezbjeđivanje kredita sa niskim kamatama i grantova za programe koji podstiču ekonomski rast, smanjuju nejednakosti i poboljšavaju uslove života ljudi.

Međunarodno udruženje za razvoj, kao dio Svjetske banke, djeluje u 75 zemalja širom Afrike, Istočne Azije i Pacifika, a globalno prisustvo i djelovanje IDA-e, kao i njena vodeća uloga u definisanju razvojnih politika, omogućava manjim donatorima da dosegnu do šireg spektra korisnika IDA sredstava i definišu reformske politike koje bi ostvarile pozitivan razvojni uticaj.

- Kao zemlja donator, Crna Gora se obavezala da u tri jednake rate koje se isplaćujuju jednom godišnje, shodno formuli za podjelu opterećenja, izvoji kumulativno 1 milion američkih dolara za povećanje sredstava IDA-e. Shodno donatorskoj poziciji, našoj zemlji će biti opredijeljen određeni broj glasačkih prava u skladu sa kojima će Crna Gora biti u mogućnosti da doprinese oblikovanju politike IDA za buduća dopunjavanja IDA sredstava, u skladu sa sopstvenim razvojnim prioritetima (npr. životna sredina, obnovljiva energija i održiva poljoprivreda) - pojašnjavaju iz Ministarstva.

Dodaju da posljednjih mjeseci nekoliko zemalja iz Evrope i Centralne Azije (ECA) postalo je donator IDA20 (Jermenija, Bosna i Hercegovina, Hrvatska, Sjeverna Makedonija, Gruzija, i Rumunija).

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.