Šljukić: Ministarstvo finansija ponovilo da nisu predviđena sredstva za povećanje zarada u prosvjeti

Šljukić: Ministarstvo finansija ponovilo da nisu predviđena sredstva za povećanje zarada u prosvjeti

Sekretar u Ministarstvu prosvjete, nauke i inovacija Marko Šljukić kazao je da su još jednom dobili odgovor od Ministarstva finansija da će obračun zarada zaposlenih u prosvjeti biti kao u decembru 2023. godine, odnosno da budžetom nisu predviđena sredstva za povećanje zarada od 10 odsto.

Šljukić je, u Bojama jutra na TV Vijesti, rekao da aktuelni minimum procesa rada treba da bude proizvod saglasnosti socijalnih partnera i da nije siguran da jednostrano donošenje akta o minimumu procesa rada može biti u skladu sa zakonom o štrajku.

Sindikat prosvjete ranije je najavio da će pozvati prosvjetne radnike na štrajk ako se ne izdvoji novac za povećanje zarada.

“Ministarstvo će budno pratiti i nalaziti rješenja i pokušati da riješi ovu situaciju. Odgovornost u slučaju nepoštovanja zakona nije na ministarstvu, već na radnoj i upravnoj inspekciji”, ukazao je Šljukić.

Poručio je da situacije poput ove treba rješavati pred nadležnim organima.

“Možemo da zamolimo i potenciramo da se ovi sporovi rješavaju na taj način, da se ne ide u eskalaciju, da sistem obrazovanja funkcioniše bez ometanja treće strane, a to su djeca i roditelji koji indirektno mogu biti pogođeni eventualnim štrajkom”, rekao je Šljukić.

Smatra da tužbe Sindikata prosvjete ne mogu biti opravdane.

Upitan da li je Ministarstvo spremno za svaku opciju, ukoliko bude štrajka početkom februara i ne bude organizovana nastava, rekao je da “moramo imati društvenu svijest i odgovornost da nije dobro i da ne možemo organizovati štrajk koji bi značio obustavu rada”.

“Vjerujem da smo dovoljno sazreli da nećemo dozvoliti takve ekstremne mjere. Siguran sam da sindikat ne razmišlja na taj način, kao ni zaposleni. Mislim da, ako i dođe do tog štrajka, da će morati biti ispoštovani minimalni procesi rada, koji su takvi kakvi jesu”, rekao je Šljukić.

Sve škole u Crnoj Gori jutros su počele sa radom, po predviđenom školskom kalendaru, kazala je Olivera Leković, vršiteljka dužnosti generalne direktorice Direktorata za predškolsko i osnovno obrazovanje i vaspiranje u Ministarstvu prosvjete, nauke i inovacija.

Ona je u Bojama jutra na TV Vijesti rekla da je otklonjen problem u školi “Jedinstvo” u Tuzima, koja je tek dobila novo grijanje, kao i da je saniran krov i da je spriječen dotok vlage.

“Svjesni smo da je mnogo škola u lošem stanju, da decenijama nisu održavane, da dosta škola još očekuje sanaciju krovova, imaju problem sa grijanjem… Ono što je bilo prioritet, da bi krenulo drugo polugodište na vrijeme, je urađeno”, rekla je ona.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.