Radulović: Počelo rušenje zgrade Lamele C, vlasnici stanova poručuju da ne izlaze iz njih
Foto: RTCG

"Pripadnici policije blokirali prilaz zgradi"

Radulović: Počelo rušenje zgrade Lamele C, vlasnici stanova poručuju da ne izlaze iz njih

Punomoćnica vlasnika stanova Sanja Radulović kazala je da je u toku rušenje zgrade Lamele C iako se u njoj nalazi oko 15 vlasnika stanova. Veliki broj policijskih službenika rano jutros blokirao je sve prilaze zgradi Lamela C u podgoričkom naselju Zabjelo. Rješenjem građevinske inspekcije ne ruši se cijela zgrada nego dva bespravno izgrađena sprata na njoj, saopšteno je iz Vlade Crne Gore.

Radulović je kazala da inspekcija sprovodi rušenje zgrade.

"Rušenje je počelo prije desetak minuta, u zgradi se nalaze vlasnici zgrade, unutra je oko 15 osoba. Iako su vlasnici tu inspekcija istrajava u svojoj namjeri", kazala je ona. 

"U 4:30 sati policija je bez ikakvog naloga nadležnog suda ušla u privatnu imovinu vlasnika stanova", kazala je Radulović.

Kako je kazala, nakon pola sata pojavila se i građevinska inspekcija, a inspektor, tvrdi Radulović, ne posjeduje rješenje o izvršenju rušenja Lamele C. 

"Nijedan dokument ne postoji o tome da se može izvršiti danas rješenje o rušenju zgrade", tvrdi Radulović.

"Još od 20. decembra oni se nalaze u svojim stanovima i pokušavaju da odbrane svoju imovinu, ovo jeste njihova imovina ali država iz svojih razloga je sprovela ove radnje dovodeći njih u opasnost", dodala je Radulović.

U zgradi je bila hitna pomoć, a tri osobe su u stanju šoka, javlja reporter TVCG. 

Radulović: Tužba protiv države neminovna

Ona je istakla da se pripremaju krivične prijave protiv osoba koje su, kako je kazala, nezakonito ušle u svojinu vlasnika stanova.

"Sljedeći korak je krivična prijava protiv lica koja su nezakonito ušla u privatnu svojinu trećih lica, odnosno vlasnika stanova jer se mora utvrditi odgovornost.Tužba protiv države je neminovna", istakla je ona. 

Vlasnica jednog od stanova Marina Pejović kazala je da je situacija izuzetno napeta, da se nalazila u zgradi sa ostalim vlasnicima stanara i da je zatečena činjenicom da je rušenje zgrade krenulo dok su vlasnici bili unutra. 

"Ušli su majstori iako se mi nalazimo u jednom stanu koji je na prvom spratu, mi non stop čujemo zvukove jer oni su krenuli da ruše. Ne mogu da vjerujem da je rušenje krenulo dok smo mi unutra, pa jesmo li mi toliko bezbjedni kao što je rekao ministar Odović", zapitala je vlasnica jednog od stanova Marina Pejović.

Kako prenosi TVCG, pojedini vlasnici stanova spriječeni su da dođu do zgrade čije rušenje je bilo planirano za 20. decembar. U pitanju je jedna od tri zgrade u naselju Zabjelo, koje je gradila firma "PS Gradnja".

Ispred zgrade su oko pet sati stigla i dva kamiona dok se policijski sluzbenici mogu vidjeti i na samom ulazu u zgradu. 

Oko 5.30 časova iz preventivnih razloga, stiglo je i jedno vozilo hitne pomoći. 

Kako javlja reporter TVCG, u zgradi se nalazi i jedan broj vlasnika stanova sa svojim advokatom i kako su nam kazali, ne žele da napuste zgradu. 

Ministar prostornog planiranja urbanizma i državne imovine Janko Odović oglasio se danas putem društvene mreže Instagram i napisao da su ponudili vlasnicima stanova pravnu i svaku drugu podršku, da se obeštete od investitora, tj. lica od koga su kupili stanove. 

Veliki broj policijskih službenika rano jutros blokirao je sve prilaze zgradi Lamela C u podgoričkom naselju Zabjelo.

Podsjetimo, juče nije postignut dogovor između vlasnika stanova stambene zgrade Lamele C i ministra prostornog planiranja, urbanizma i državne imovine Janka Odovića. Predstavnici stanova saopštili su za Portal RTCG da im je ponuđena pravna pomoć kako bi dobili obeštećenja, ali da su je oni odbili jer bi trebalo da čekaju četiri godine do rješenja tog problema.

Ministarstvo urbanizma, prostornog planiranja i državne imovine donijelo je 5. decembra 2023. rješenje, kojim je dozvoljeno prinudno izvršenje rješenja o rušenju, iz marta 2019. godine.

Potom je investitor najavio da će sam srušiti objekat 20. decembra prošle godine, ali do toga nije došlo.

Građani su se tog dana okupili ispred zgrade kako bi spriječili rušenje zgrade.

 Predstavnik stanara Čedmir Radičević kazao je da je rušenje obustavljeno zbog toga što je iz Ministarstva stiglo obrazloženje da će se čekati odluka Upravnog suda, jer je u pitanju upravni spor.

 

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.