Na operaciju kuka čeka 350 pacijenata

Na operaciju kuka čeka 350 pacijenata

U zdravstvenom sistemu, i u novu godinu prenijete su liste čekanja. Tako na operaciju kuka u Kliničkom centru Crne Gore čeka 350 pacijenata.

Dodatno, neizvjesnost i nemir unosi informacija da pojedini ortopedi kažu da nijesu bezbjedni kukovi turskog proizvođača Normed.

Ipak, načelnik ortopedije Goran Pešić tvrdi da nema razloga za brigu. U Sloveniji, pak, ortopedi kažu da nijesu koristili proteze ovog proizvođača.

Sagovornik Dnevnika TVCG 60-godišnjak iz Podgorice na operaciju kuka čeka već godinu. Ortoped mu je na pregledu savjetovao da turske proteze kuka nikako ne ugrađuje.

Zbog sebe ali i tog ljekara želio je da bude anoniman.

Proteze turskog proizvođača Normed prvobitno su odbili da ugrađuju i ortopedi u risanskoj bolnici. Ipak, načelnik ortopedije u KCCG tvrdi da se turske proteze ugradjuju u toj ustanovi bez ikakvih problema.

"Apsolutno su bezbjedne za pacijente i ne treba postavljati pitanje. Hirurzi kod mene ugrađuji tu vrstu proteze. Iste proteze je nabavila risanska bolnica. Kod njih je bila ekipa Normeda koja je razjasnila svu problematiku. Mislim da je na korektan način prihvaćeno sve", dodao je Pešić. 

Turske proteze potpuna su nepoznanica u Sloveniji, gdje isključivo koriste brendirane proizvode. Rihard Trebše, ortoped iz Slovenije, ipak, navodi da ima slučajeva da nepoznate proteze postanu brend.

"To vam je isto kao sa automobilima. Znamo šta je BMW i Audi. I kad nešto dolazi iz Kine to može da bude odličan produkt, ali i ne mora", kazao je on. 

Trebše kao primjer navodi problem koji su imali Hrvati nakon ugradnje proteza kuka nepoznatih proizvođača.

"Imali su veliki problem od nebrendiranih proteza pa im se digla revizija vise od 100 posto kad su ih upotrijebili. Znam da su i u drugim zemljama imali te probleme sa nepoznatim protezama tako da je situacija dosta neizvjesna", naveo je on. 

Sa turskim nije bilo revizija, tvrdi Pešić. On navodi da trenutno u Kliničkom centru radi i sa američkim Džonson protezama.

A ko će koju protezu da dobije odlučuje se na kolegijumu ortopeda.

"Moja poruka je da nema nikakvog straha u vezi ugradnje bilo koje vrste proteze. Postoji kvalitetan hirurški rad u smislu operativnog. Normalno je da pacijenti prema nama dođu i biće usluga od nas urađena", naveo je Pešić. 

Ipak, Podgoričanin koji čeka na operaciju kuka ipak će poslušati svog ortpeda i sačekati ugradnju, kako mu je rečeno, provjerenih američkih, a ne turskih proteza.

"Ja ću trpjeti i spreman sam da trpim", poručio je on. 

Izvor RTCG

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.