Prvi put objavljene fotografije Neptuna i Urana u boji, izgledaju drugačije od očekivanog

Prvi put objavljene fotografije Neptuna i Urana u boji, izgledaju drugačije od očekivanog

Naše ideje o bojama planeta Neptuna i Urana bile su pogrešne, otkriva istraživanje koje su vodili britanski astronomi. Slike iz svemirske misije iz 1980-ih pokazale su da je Neptun bogato plav, a Uran zelen.

Ali studija je otkrila da su oba dva ledena divovska planeta slične nijanse zelenkastoplave. Ispostavilo se da su ranije slike Neptuna bile poboljšane kako bi pokazale detalje atmosfere planeta, što je promijenilo njegovu pravu boju.

Astronomi već dugo znaju da većina modernih slika dvaju planeta ne odražava tačno njihove prave boje, kaže profesor Patrick Irwin sa Univerziteta u Oxfordu, koji je vodio istraživanje.

"Iako je umjetno zasićena boja bila poznata u to vrijeme među planetarnim naučnicima , a slike su objavljene s opisima koji to objašnjavaju, ta se razlika s vremenom izgubila", pojasnio je.

Robert Massey, zamjenik direktora Kraljevskog astronomskog društva (RAS), objasnio je da je poboljšanje slika normalan postupak u astronomskim istraživanjima.

"Bili biste glupi gledati astronomsku sliku i ne misliti da je poboljšana. Moraju biti, jer se tako obrađuju da bi se vidjele stvari. Nije da je postojala neka zavjera da se to zataji od javnosti!", kazao je Massey.

Profesor Irwin i njegov tim obradili su izvorne podatke kako bi proizveli ono za što se tvrdi da je "najtačniji prikaz dosad" boje Neptuna i Urana.

Prvobitna zabluda nastala je jer su slike oba planeta snimljene Nasinom svemirskom letjelicom Voyager 2 zabilježile svoje slike u tri različite boje.

Slike su ponovno kombinirane kako bi se stvorile složene slike u boji, koje nisu uvijek bile tačno uravnotežene. Kontrast je također snažno pojačan kako bi se istaknuli detalji u oblacima, trakama i vjetrovima planeta. U slučaju Neptuna, oba procesa učinila su ga plavijim nego što je stvarno bio.

U nedavnoj studiji istraživači su koristili podatke iz Hubble Space Telescope Imaging Spectrograph i Multi Unit Spectroscopic Explorer na vrlo velikom teleskopu Evropskog južnog opservatorija.

U oba instrumenta, svaki piksel je kontinuirani spektar boja što istraživačima omogućuje da proizvedu prave boje obaju planeta.

Analiza je otkrila da su Uran i Neptun slične nijanse zelenkasto plave, iako su istraživači pronašli malu razliku. Neptun ima blagi nagovještaj dodatnog plavetnila, za što model otkriva da je to zbog tanjeg sloja izmaglice na tom planetu.

Studija je takođe pokazala da se Uran čini malo zelenijim tokom ljeta i zime, kada je jedan od njegovih polova usmjeren prema Suncu. Ali tokom proljeća i jeseni, kada je Sunce iznad ekvatora, ima plaviju nijansu. Istraživanje je objavljeno u Mjesečnim obavijestima RAS-a, piše BBC.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.