DZ Podgorica: Prvi put obavljena abrazija kondiloma radiotalasnom metodom
/ - FOTO: DZ PODGORICA

DZ Podgorica: Prvi put obavljena abrazija kondiloma radiotalasnom metodom

Danas je u Domu zdravlja Glavnog grada prvi put obavljena abrazija kondiloma radiotalasnom metodom koja predstavlja savremenu metodu liječenja kondiloma.

- Ovo je donacija od fondacije za razvoj sjevera Crne Gore (FORS MONTENEGRO) u okviru prekograničnog projekta CARES-2 –prekogranične aktivnosti u sektoru reproduktivnog zdravlja 2. Upotreba radiotalasa ima svoje mjesto u ginekološkim intervencijama između ostalog i za biopsiju i uklanjanje promjena na gliću izazvanih humanim papiloma virusom. Radiotalasna  vaporizacija kondiloma predstavljaju beskrvnu metodu uklanjanja kondiloma i obavlja se u lokalnoj anesteziji. Ova metoda ima jako nizak procenat recidiva i garantuje brz oporavak  bez posljedica. Kondilomi (polne bradavice) su izrasline na spoljasnosti urogenitalnih  regija koje nastaju usljed infekcije određenim vrstama HPV virusa- navodi se u saopštenju.

Iako postoji blizu 200 vrsta HPV Virusa, svega petina njih  će dovesti do pojave  kondiloma na anogenitalnoj regiji (genitalijama i anusu).  

- U najvećem broju slučajeva, bradavice koje se javljaju u genitalnom području izazvane su podtipovima 6 i 11 i ovi podtipovi se ne ubrajaju u izazivače ozbiljnih oboljenja, poput raka grlića materice ili raka anusa.  Infekcija HPV virusom se prenosi direktnim  kontaktom sa kožom i sluzokozom oboljele osobe, sto znači da se osoba ne mora  zaraziti isključivo tokom seksualnog odnosa. Kondilomi se mogu prenijeti i putem oralnog i analnog odnosa, iako se upotrebom prezervativa moze smanjiti šansa za prenos infekcije, prezervativ ne može potpuno sprijeciti transmisiju- navodi se u saopštenju.

Osobe koje nemaju nikakve simptome infekcije takođe je mogu prenijeti na drugu osobu, dok zdrave osobe sa jakim imunitetm mogu da se izbore sa infekcijom bez pojave ikakvih simptoma.

Izvor Dan

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.