Gaza: Od 7. oktobra u izraelskim napadima ubijeno 21.110 Palestinca

Gaza: Od 7. oktobra u izraelskim napadima ubijeno 21.110 Palestinca

Sukob Izraela i Hamasa – 83. dan. Izraelska vojska pokrenula je kopnenu operaciju protiv Hamasa na periferiji Kan Junisa. Palestinski mediji izvijestili su o vazdušnim i artiljerijskim udarima širom enklave. SZO poziva na ublažavanje opasnosti s kojima se suočava narod Gaze. Izraelski premijer Benjamin Netanjahu osudio je komentare turskog predsjednika Redžepa Tajipa Erdogana koji ga je uporedio s Adolfom Hitlerom, rekavši da je on "posljednja osoba koja može da propovijeda moral". Nova razmjena vatre Izraela i Hezbolaha.

Broj ubijenih Palestinaca u izraelskim vazdušnim napadima na Pojas Gaze premašio je 21.000, saopštilo je Ministarstvo zdravlja iz Gaze.
Izraelska vojska "na visokom nivou pripravnosti" zbog napada Hezbolaha iz južnog Libana.

Izraelska vojska ne prestaje sa operacijama u svim djelovima Gaze, djeluje sa kopna, mora i iz vazduha, a glavne operacije su sada na jugu Gaze u Kan Junisu, gdje su, kako kažu, pokrenuli kopnenu operaciju protiv Hamasa.

Palestinski zvaničnici, sa druge strane, tvrde da IDF u Kan Junisu gađa civilne objekte, te da je najmanje 30 Palestinaca poginulo u vazdušnim udarima Izraela na stambeni objekat u blizini bolnice El Amal.

Broj ubijenih Palestinaca u izraelskim vazdušnim napadima na Pojas Gaze premašio je 21.000, saopštilo je Ministarstvo zdravlja iz Gaze.

Kako je navelo, u napadima je ubijeno 21.110 Palestinca, a ranjena su 55.243.

Reagovao je SZO i ponovio poziv međunarodnoj zajednici da preduzmu hitne korake za ublažavanje ozbiljne opasnosti s kojom se suočava narod Gaze.

Oglasio se i turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan koji je uporedio izraelske napade na Gazu sa tretmanom jevrejskog naroda za vrijeme nacizma. Netanjahu je uzvratio da je Erdogan "posljednja osoba koja može da propovijeda moral".

Sa turskim kolegom se složio i predsjednik Kube koji je optužio Izrael da je počinio genocid u Gazi.

Došlo je i do nove razmjene vatre Izraela i Hezbolaha. Reagovala je izraelska vojska i saopštila da se nalazi "na visokom nivou pripravnosti" zbog napada Hezbolaha iz južnog Libana.

Oglasio se i izraelski ministar Beni Ganc koji je poručio da situacija na sjevernoj granici Izraela sa Libanom mora da se promijeni.

Izvor:RTCG

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.