Fajnenšel tajms: Nagli rast narudžbina za naoružanje u svijetu

Fajnenšel tajms: Nagli rast narudžbina za naoružanje u svijetu

Prema podacima Stokholmskog međunarodnog instituta za istraživanje mira (SIPRI), ukupna globalna vojna potrošnja porasla je za 3,7 odsto u 2022, na novi maksimum od ukupno 2.240 milijardi dolara

Narudžbine u oblasti odbrambene industrije približile su se rekordnom nivou pošto su porasle za više od deset odsto, za svega dvije godine, zbog sve većih geopolitičkih tenzija, uključujući ruski rat protiv Ukrajine.

Analiza, koju je sproveo britanski Fajnenšel tajms, pokazala je da su narudžbine od 15 od najvećih svjetskih kompanija vojne industrije, na kraju 2022. godine, bile vrijedne 777,6 milijardi dolara, a dvije godine ranije 701,2 milijarde dolara.

Trend je nastavljen i u 2023. godini, budući da su poslije prvih šest mjeseci narudžbine od tih 15 kompanija bile vrjedne 764 milijarde dolara, što ukazuje na dalje povećanje obima njihovog posla jer su vlade nastavile da naručuju oružje i vojnu opremu.

Održiva potrošnja podstakla je interesovanje za sektor odmbrambene industrije među investitorima, koji su uvjereni da vlade neće smanjivati visoke izdatke za tu oblast, navodi Fajnenšel tajms.

Prema podacima Stokholmskog međunarodnog instituta za istraživanje mira (SIPRI), ukupna globalna vojna potrošnja porasla je za 3,7 odsto u 2022. godini, na novi maksimum od ukupno 2.240 milijardi dolara.

U 2022. je zabeležen najoštriji godišnji rast vojnih rashoda u Evropi, u najmanje 30 prethodnih godina, pošto su vlade poslale nove narudžbine za municiju i tenkove kako bi popunile državne zalihe iscrpljene donacijama poslatim Ukrajini, za njenu odbranu od ruske invazije.

Izvor:Dan

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.