Mugoša predložio: Povećati materijalna davanja i zarade farmaceutima, obezbijediti besplatnu užinu i prevoz za djecu iz socijalno ranjivih kategorija

Mugoša predložio: Povećati materijalna davanja i zarade farmaceutima, obezbijediti besplatnu užinu i prevoz za djecu iz socijalno ranjivih kategorija

Potpredsjednik Socijaldemokrata (SD) i predsjednik poslaničkog kluba SD u Skupštini Crne Gore Boris Mugoša predložio je set zaključaka uz Predlog zakona o budžetu za sljedeću godinu.

On je predložio da Skupština zaduži Vladu Crne Gore da kroz izmjene Zakona o socijalnoj i dječijoj zaštiti predvidi povećanje iznosa određenih materijalnih davanja (MOP, tuđa njega i dr.), imajući, kako je kazao, u vidu značajan porast troškova života i izuzetno male iznose navedenih davanja koji se kreću za pojedince nešto više od 80 eura.

Takođe, Mugoša je predložio da Skupština zaduži Vladu Crne Gore da sprovede neophodne aktivnosti u pravcu izrade strategije demografskog razvoja, strategije borbe protiv siromaštva, kao i u pravcu realizacije besplatnog prevoza učenika i besplatne užine za djecu iz socijalno ranjivih kategorija.

- Sredstva za sprovođenje navedenih aktivnosti, u skladu sa dinamikom realizacije, predložio sam da se obezbijede ne kroz dodatne teoškove već kroz racionalizaciju određenih budžetskih izdataka (ugovora o djelu, rashoda za administrativni materijal, konsuktantske usluge i sl…). Podsjećam da su navedeni zaključci na moj predlog usvojeni u Skupštini i krajem prošle godine, ali nažalost u 2023. godini nisu realizovani - kazao je Mugoša.

On je predložio i zaključak koji se, prema njegovim riječima, odnosi na ispravljanje nepravde prema jedinoj kategoriji zdravstvenih radnika sa završenim odgovarajućim integrisanim akademskim studijama zdravstvene struke (farmaceutima) koja nije uvrštena u Zakon o zaradama zaposlenih u javnom sektoru, čime je vrijednost koeficijenta njihove zarade ostala na mnogo nižem nivou u odnosu na ostale kategorije zdravstvenih radnika koje su uvrštene u navedeni Zakon.

U tom cilju, poslanik SD-a je predložio da Skupština Crne Gore zaduži Vladu da kroz dopune Zakona o zaradama zaposlenih u javnom sektoru uvrsti u Zakon farmaceute i definiše vrijednost korficijenta njihove zarade na pravedan, odnosno adekvatan način.

U cilju omogućavanja da Skupština bude u kontinuitetu upoznata sa dinamikom realizacije kapitalnih projekata, uz pregled utrošenih sredstava i sprovedenih aktivnosti po projektima, čime će se, između ostalog, unaprijediti njena nadzorna uloga i posredno omogućiti veći stepen kvaliteta realizacije kapitalnih projekata u narednom periodu, Mugoša je predložio da Vlada Crne Gore kvartalno izvještava Skupštinu Crne Gore o stepenu izvršenosti i aktivnostima koje se sprovode na realizaciji kapitalnog budžeta definisanog Zakonom o budžetu Crne Gore za 2024. godinu.

Izvor Pobjeda

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.