Preminuo Jakov Mrvaljević

Preminuo Jakov Mrvaljević

Bivši predsjednik Crnogorskog Pen Centra i jedan od osnivača Matice crnogorske Jakov Mrvaljević preminio je danas u 88. godini života.

“S dubokim žaljenjem obavještavamo javnost o smrti Jakova Mrvaljevića, istaknutog intelektualca, dugogodišnjeg direktora Narodnog muzeja Crne Gore, bivšeg predsjednika Crnogorskog PEN centra i jednoga od osnivača Matice crnogorske i Liberalnog saveza Crne Gore”, saopštili su iz PEN Centra.

Dr Jakov Mrvaljević, rođen 1937. godine na Cetinju, posvetio je svoj život naučnom radu i kulturi.

“Njegova profesionalna karijera započela je u Beogradu, na Institutu za međunarodnu politiku i privredu, đe je stekao vrijedne uvide kroz rad i studijske boravke u prestižnim međunarodnim institucijama, fokusirajući se na kolonijalizam, dekolonijalizaciju i demografiju. Sedamdesetih godina dr Mrvaljević se vratio u Crnu Goru. Kao direktor prvo Etnografskog, a zatim i Narodnog muzeja na Cetinju, imao je presudnu ulogu u obnovi muzeja nakon razornog zemljotresa, čime je značajno doprinio razvoju muzeologije i očuvanju kulturnog nasljeđa Crne Gore”, kazali su iz Pen Centra.

Njegove publikacije, kako ističu, posebno one fokusirane na muzeologiju i sociokulturne izazove, postale su referentna djela u crnogorskom kulturnom i naučnom diskursu.

“Dr Mrvaljević je bio i ugledni predsjednik Crnogorskog PEN centra devedesetih godina prošloga vijeka, autor Promemorije Crnogorskog PEN centra o ugroženosti crnogorske kulture, i aktivan učesnik u političkom i kulturnom životu Crne Gore.  Njegova posljednja knjiga, Tradicija i politika, reflektuje njegovu dugogodišnju posvećenost proučavanju sociokulturnih tema i njihovog uticaja na društveni razvoj. Dr Jakov Mrvaljević biće sahranjen na Novome groblju na Cetinju 26. decembra u 15 sati. Slava mu”, kazali su iz Pen Centra.

 

Izvor: Standard

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.