Egipat iznio plan za okončanje sukoba Izraela i Hamasa

Egipat iznio plan za okončanje sukoba Izraela i Hamasa

Egipat je zainteresovanim stranama u sukobu Izraela i Hamasa predstavio plan za okončanje rata koji podrazumijeva prekid vatre, postepeno oslobađanje talaca iz Gaze i formiranje palestinske vlade eksperata koja bi upravljala i Zapadnom obalom i Gazom.

Predlog, koji je razrađen sa Katarom, predstavljen je Izraelu, Hamasu, SAD i evropskim vladama.

Plan predlaže prekid vatre u trajanju do dvije nedjelje tokom kojeg bi palestinski militanti oslobodili 40 do 50 talaca, u zamjenu za 120 do 150 Palestinaca iz izraelskih zatvora, rekao je anonimno egipatski visoki zvaničnik.

Za to vrijeme bili bi nastavljeni pregovori o produženju primirja i oslobađanju još talaca.

Egipat i Katar će takođe pregovarati sa svim palestinskim frakcijama, uključujući Hamas, kako bi dogovorili uspostavljanje prelazne vlade stručnjaka, dok se ne dogovori mapa puta za održavanje predsjedničkih i parlamentarnih izbora.

U međuvremenu, Izrael i Hamas će nastaviti da pregovaraju o sveobuhvatnom dogovoru “svi za sve”, rekao je zvaničnik i objasnio da to znači oslobađanje svih talaca iz Gaze u zamjenu za sve Palestince iz izraelskih zatvora, kao i povlačenje izraelske vojske iz Gaze i prekid raketnih napada Hamasa na Izrael.

Izrael drži oko 8.000 Palestinaca u zatvorima, a u Gazi je ostalo još 129 talaca.

Jedan evropski diplomata anonimno je prokomentarisao da Zapad zna za predlog, ali da sumnja da će vlada Benjamina Netanjahua da ga prihvati.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.