Vještačka inteligencija prepoznaje autizam na osnovu fotografije oka

Vještačka inteligencija prepoznaje autizam na osnovu fotografije oka

Korejski naučnici s Medicinskog fakulteta Univerziteta Yonsei otkrili su da se fotografije dječije mrežnice mogu koristiti za dijagnostifikovanje autizma, a možda čak i za procjenu težine bolesti, uz malu pomoć vještačke inteligencije. Tim je testirao AI na fotografijama mrežnice 958 djece dobi od 7 do 8 godina, uključujući ukupno 1.890 fotografija pojedinačnih očiju. Polovina djece imala je dijagnozu autizma, dok druga polovina nije. AI je uspio odabrati one s dijagnozom autizma savršeno na temelju fotografija i odrediti težinu simptoma između 48 i 66 posto tačnosti.

Očni testovi mogli bi ubrzati proces dijagnostifikovanja autizma kod male djece, smanjujući pritisak sa specijaliziranih dječijih psihijatara koji trenutno dijagnostifikuju ovo stanje, piše Vidi.hr.

Rezultati ove dijagnostičke studije na 1.890 očiju od 958 učesnika podržavaju potencijal vještačke inteligencije kao objektivnog alata u probiru poremećaja iz spektra autizma (ASD) i eventualno za težinu simptoma pomoću fotografija mrežnice. Korištenje fotografije mrežnice može ubrzati proces dijagnostifikovanja autizma, što će pomoći u poboljšanju pristupa specijalizovanim dječijim psihijatrijskim procjenama koje su trenutno opterećene ograničenim resursima.

Naučni rad je objavljen u časopisu JAMA Network Open.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.