Sud Kolorada proglasio Trampa nepodobnim za položaj predsjednika
Donald Tramp

Sud Kolorada proglasio Trampa nepodobnim za položaj predsjednika

Vrhovni sud Kolorada u utorak je proglasio bivšeg predsjednika Donalda Trampa nepodobnim za Bijelu kuću, pozivajući se na ustavni amandman o pobuni, i uklonio ga sa glasačkog listića na stranačkim izborima u toj američkoj državi.

Time je otvorio put za vjerovatnu odluku nacionalnog Vrhovnog suda - najviše sudske instance u zemlji - o tome da li favorit za osvajanje republikanske predsjedničke nominacije može da ostane u izbornoj trci.

Odluka suda, čije su sve sudije imenovali demokratski guverneri, predstavlja prvi put u američkoj istoriji da je odredba 14. amandmana Ustava upotrebljena da se diskvalifikuje jedan predsjednički kandidat.

"Većina suda proglašava da je Tramp diskvalifikovan za položaj predsjednika prema Odredbi 3, 14. amandmana", navodi se u odluci suda koju je podržalo četvoro sudija, dok je troje bilo protiv.

Najviši sud Kolorada je time poništio prethodnu odluku sudije okružnog suda koji je presudio da je Tramp podstakao pobunu zbog svoje uloge u napadu na Kapitol 6. januara 2021. godine, ali da mu ne može biti zabranjeno da se kandiduje zato što nije jasno da li se ustavnom odredbom pokriva položaj predsjednika.

Primjena odluke je odložena do 4. januara, ili dok američki Vrhovni sud ne donese presudu u tom slučaju.

Trampovi advokati najavili su da će se odmah žaliti Vrhovnom sudu, koji ima konačnu riječ o ustavnim pitanjima.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.