Dvije neočekivane namirnice koje povećavaju šećer u krvi
/ UNSPLASH - OLGA KONONENKO

Dvije neočekivane namirnice koje povećavaju šećer u krvi

Udubljivanje u zamršen odnos između šećera u krvi i debljanja otkriva vezu na koju često utiču neočekivani izbori u ishrani, prenosi Klix.

Iako je uticaj rafinisanih šećera i prerađenih ugljikohidrata na šećer u krvi dobro poznat, a ne biste slutili da krivci leže u naizgeld bezopasnoj hrani, piše She finds.

Neka naizgeld bezopasna hrana može zapravo povećati nivo šećera u krvi, što dovodi do neželjenog debljanja. Razumijevanje ove složene ravnoteže ključno je za održavanje optimalnog zdravlja.

Michelle Saari, stručnjak EHealth projekta, otkrio je koje to dvije neočekivane "zdrave" namirnica koje mogu doprinijeti povećanju šećera u krvi, ali i povećano debljanje. Riječ je o jogurtu s ukusom i žitaricama.

Jogurti s ukusom bez masnoće, koji se često smatraju zdravijim izborom, mogu nenamjerno doprinijeti porastu nivoa šećera u krvi i debljanju. Iako se ovi jogurti "prodaju kao siromašne" masti, oni često poboljšavaju ukus dodavanjem značajnih količina šećera.

Visok sadržaj šećera, u kombinaciji s odsustvom masti, može dovesti do brzog skoka šećera u krvi, pokrećući inzulinski odgovor koji može potaknuti skladištenje masti. Osim toga, nedostatak masti može ugroziti osjećaj sitosti, potencijalno dovesti do prejedanja.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.