Čak i novčanim nagradama promovišu srpski identitet usred popisa
Foto: Vjerska gimnazija ,,Sveti Sava“

Čak i novčanim nagradama promovišu srpski identitet usred popisa

Uprava srednje vjerske škole Pravoslavne gimnazije ,,Sveti Sava“, za koju je iz budžeta, mimo propisa, izdvojeno gotovo milion eura, raspisala je literarni konkurs na temu ,,Svetosavsko opredeljenje u našem vremenu“.

Konkurs, kojim treba promovisati srpski identitet, srpski jezik i srpske korijene, je raspisan u vrijeme popisa i to ne za učenike ove škole već za crnogorske učenike svih srednjih škola sa novčanom nagradom.

Iz ove vjerske škole je saopšteno da ,,u cilju podsticanja kreativne svijesti i podsjećanja na duhovno, moralno i materijalno nasljeđe i značaj korijena, pozivaju sve učenike srednjih škola da učestvuju u nagradnom konkursu“. Bivši ministar prosvjete i akademik prof. dr Slobodan Backović upozorava da je vjerska gimnazija ovim izašla iz svojih okvira i da ne bi trebalo da se bavi promocijom svetosavlja.

- Ali SPC ima misiju i baš preko ovakvih konkursa sprovodi promociju svetosavlja, srpskog jezika i srpskog identiteta - poručuje Backović.

Radovi, kako piše u konkursu, treba da budu otkucani ćiriličnim pismom i biće nagrađeni sa 500, 300 i 200 eura. Odluku o nagradi će donijeti žiri sastavljen od profesora srpskog jezika.

Izvor Pobjeda

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.