Počelo
Ilustracija

Počelo "otključavanje" evropskog puta Crne Gore

Međuvladina konferencija Crna Gora – Evropska unija biće održana 20. decembra u Briselu, i to, zapravo, predstavlja konačno ponovno pokretanje našeg evropskog puta, saznaje “Dan“ iz diplomatskih izvora. Vijest da će nakon dvije godine biti organizovana međuvladina konferencija saopštio je prije nekoliko dana predsjednik Crne Gore Jakov Milatović.

“To znači da smo konačno nakon dvije godine “otključali“ ubrzanje procesa evropskih integracija“, kazao je Milatović, uz ocjenu da je to velika vijest za našu zemlju.

Da će ubrzo doći do konferencije potvrdili su i evropski komesar za proširenje Oliver Varhelji i predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen, a da je došlo do otopljavanja odnosa Brisela sa Crnom Gorom vidjelo sei po ponašanju i stavovima evropskih funkcionera.

Tako je slovenački premijer Robert Golob rekao da su nova vlast i crnogorski predsjednik demonstrirali proevropsku poziciju. Fon der Lajen je Milatoviću čestitala na pokazanom liderstvu, a predsjednik Evropskog savjeta Žan Mišel je istakao da riječ predsjednika Crne Gore ima kredibilitet.

U Vladi Crne Gore juče su “Danu“ nezvanično saopštili da još nijesu dobili poziv iz Brisela, ali su spremni da brzo reaguju. Sada je sve na Vladi, koja treba da obavi konsultacije i odredi delegaciju koja će učestvovati na ovoj konferenmciji, a sasvim je izvjesno, kako je „Danu“ nezvanično saopšteno, da će sa druge strane stola biti evropski komesar za proširenje Oliver Varhelji.

Iako međuvladina konferencija nema političku snagu kao konferencije na kojima se otvaraju i zatvaraju poglavlja, ipak ima veliki značaj jer je i prilika da Crna Gora predstavi akcioni plan (ako ga uopšte ima), kako bismo od naredne godine počeli i da zatvaramo poglavlja.

Zbog toga je predsjednik Milatović prije nekoliko dana u Briselu iskazao očekivanje da ćemo na taj način kao država zaokružiti jednu uspješnu godinu političkih promjena i konsolidacije političke situacije u Crnoj Gori.

Posljednja međuvladina konferencija sa Crnom Gorom održana je u decembru 2021. godine, ali bez značajnih političkih odluka. Crna Gora je otvorila sva 33 poglavlja, a privremeno zatvorila tri.

Posljednje od 33 pregovaračka poglavlja otvorila je u junu 2020. godine, u vrijeme vlade Duška Markovića, u čijem je mandatu posljednji put i zatvoreno neko poglavlje. Od tada je prošlo šest godina. Sada iz Evropske unije i Vlade Crne Gore stižu nove najave, pa treba očekivati da se tokom 2024. godine odradi mnogo zaostalog posla i da se počne sa zatvaranjem pojedinih poglavlja.

Velika podrška Podgorici

Nakon što je 13. decembra održan Samit EU – Zapadni Balkan, kada je najavljena mogućnost za održavanje Međuvladine konferencije Crna Gora – EU, za samo sedam dana konferencija je i zakazana. Poznavaoci političkih prilika u Briselu tvrde da je podrška Crnoj Gori na putu integracija ogromna, uprkos tome što takva međuvladina konferencija ne bi imala politički značaj, jer na njoj ne bi bilo zatvaranja poglavlja niti bilo kojih drugih važnih odluka za naše pregovore.

“U svakom slučaju jasno je da je Crna Gora poslije skoro tri godine zastoja krenula naprijed i da je namjerila da iskoristi iznenada ukazanu priliku. U Briselu očekuju da će sada sve ići lakše, jer prepoznaju odlučnost Podgorice da ispuni sve zadatke i što prije uđe u EU“, kaže izvor "Dana" iz diplomatskog kora, koji je želio da ostane anoniman.

Dan

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.