PES, ZBCG, Demokrate, BS, GP URA će podržati Radović, DPS neće; Milatović: Radović može da pomogne ozdravljenju institucija

Skupština bi danas trebalo da razmatra predlog da se aktuelna izvršna direktorica Investiciono-razvojnog fonda (IRF), Irena Radović, imenuje za guvernerku Centralne banke (CBCG).

Poslanica Socijalističke narodne partije (SNP) Slađana Kaluđerović saopštila je da će klub poslanika te partije i CIVIS-a podržati izbor Radović za guvenerku.

"Vjerujemo da će njen izbor doprinijeti koraku naprijed te institucije. Od izuzenog je značaja da bankarski sektor posluje stabilno, a koliko je bila nezdrava situacija najbolje pokazuje izjava bivšeg guvernera Ljubiše Krgovića o kupovini i prodaji akcija Prve banke", istakla je poslanica SNP-a i poručila da se takav ponižavajući položaj CBCG više ne smije dozvoliti.

Predsjednik GP URA Dritan Abazović naglasio je da taj pokret podržava izbor nove guvernerke i poželio joj uspjeh kao i u prethodnim radnim angažmanima. 

"Bankarski sektor u posljednje tri godine je sasvim stabilan i likvidan, ali da postoji mogućnost da se unaprijedi. 6,8 milijardi aktova banaka je u ovom trenutku, depoziti građana su na istorijskom maksimumu...", dodao je on.

Abazović je poručio da od nove guvernerke očekuje da ima fer pristup, odnosno "ni po babu, ni po stričevima".

Poslanik Demokratske narodne partije Vladislav Bojović saopštio je su banke radile kao da nije bilo kontrole, a da su cijenu plaćali građani "koji su svjesno ulazili u rizik".

"CBCG može i mora da prati monetarnu politiku, te da pomogne građanima kako ne bi sami ulazili u rizik. Plašim se da je do sada malo toga odradila na tom planu."

Poslanik Bošnjačke stranke Damir Gutić kazao je da će Radović u toj stranci imati partnera i istakao da je normalno da se na čelu CBCG nađe neko ko će zadržati nivo povjerenja u tu instituciju.

Iznio je niz tema, uz pitanje kako će se budući guverner odnijeti ka njima. 

Poslanica Demokratske Crne Gore Anđela Vojinović istakla je da za za čelo CBCG predložena osoba sa izvanrednom i besprekornom biografijom, te da će klub poslanika te partije sa zadovoljstvom podržati predlog predsjednika Milatovića.

"Irena Radović je osoba koja godinama dokazuje svoje znanje, sposobnost i integritet, prije svega, a imenovana je isključivo zbog svoje biografije. Jasno je da je pred ovom skupštinom najbolji predlog za guvernera CBCG", rekla je, između ostalog, poslanica Demokrata.

Poslanik Nove sprske demokratije Slaven Radunović saopštio je da Radović ima punu podršku te partije, te da se film "da se posvađaju oko Radović, a na čelu CBCG ostane Žugić", gledat' neće.

"Nadam se da ćemo brzo čuti odgovor na mnoga pitanja koja muče crnogorsku javnost, jer znamo da je u prethodnom periodu glavna uloga bila spašavanje privatne banke porodice Đukanović. Jedva čekam to vrijeme i velike su šanse da dobijemo odgovore, budući da gospođa Radović ima motiva za to...", rekao je Radunović u Parlamentu.

Poslanik Demokratske partije socijalista (DPS) Andrija Nikolić istakao je da Radović nesumnjivo ima respektabilnu karijeru, koju je gradila i u prethodnom sistemu, prije avgusta 2020.

"Nemamo ništa protiv gospođe Radović, ali nijesmo sigurni da je u ovom trenutku to najadekvatnije rješenje za CBCG, te d aje preporučljivo da na čelo institucije dođe osoba koja ju je tužila i izgubila spor. Postavlja se pitanje koliko bi to bilo dobro za samu instituciju, a i samu Radović", rekao je Nikolić.

Poslanik Pokreta Evropa sad (PES) Darko Dragović kazao je da će taj klub poslanika podržati predlog predsjednika Crne Gore.

"U punoj vjeri da će Radović svojim iskustvom, znanjem, zalaganjem i saradnjom doprinijeti punom ostvarenju nadležnosti ove veoma važne institucije", istakao je on.

Milatović: Stvoriti uslove da se CBCG oslobodi imidža zarobljene institucije

Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović poručio je da čvrsto stoji iz svog predloga. 

"Stanje CBCG ne doprinosi imidžu našeg finansijskog sistema. Pred nama su veliki izazovi i Crna Gora ne treba nikad više da dozvoli da dolazi u rizik da se nađe na sivoj listi Manivala", kazao je on.

Potrebno je, dodao je, dobro upravljanje i unapređenje kontrole bankarskog sistema, kao i domaće i međunarodno povjerenje.

"Moramo stvoriti uslove da se CBCG oslobodi imidža zarobljene institucije, nad kojom bdije sjenka nepotizma. Guverner kojeg danas izaberemo imaće važnu ulogu i u okončanju pristupanja Crne Gore Evropskoj uniji i ova intitucija se mora ojačati kako bi bila spremna za pristupanje ekonomskoj i monetarnoj uniji, kao krajnjoj fazi pristupanja u EU", rekao je Milatović pred poslanicima.

Napomenuo je da je iz skupštinske procedure povukao predlog da za guvernera bude ponovo imenovan Radoje Žugić, koji je prethodni predsjednik uputio u septembru 2022. godine.

Predsjednik je istakao i da Radović ispunjava sve neophodne uslove i nakon toga pročitao njenu biografiju. Posebno je istakao njen rad u IRF-u, kao i profesionalni i lični integritet. 

"Pozivam ovaj uzvišeni dom da se uzdigne iznad dnevne i partijske politike i pozitivnim stavom pošalje poruku oko zajedničkih ciljeva. Ohrabrujem vam da na čelo izaberete predloženu kandidatkinju, koja može da pokrene procese ka ozdravljenju još jedne institucije u Crnoj Gori", zaključio je Milatović.

Skupština nije prihvatila predlog poslanika GP URA da se u dnevni red red uvrsti predlog o izmjenama i dopunama zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju. Dnevni red u cjelini je usvojen.

Radović je danas saopštila da vjeruje da će imati ubjedljivu podršku svih onih političkih struktura koje nijesu povezane sa organizovanim kriminalom.

Predlog za imenovanje Radović na čelnu poziciju CBCG podnio je predsjednik Crne Gore, Jakov Milatović.

Milatović je ranije, prilikom obrazlaganja predloga, kazao da Radović ima profesionalno iskustvo duže od 20 godina, brojna priznanja, te da je prva žena kandidat za tu poziciju.

On je dodao da očekuje i da Radović promoviše i štiti nezavisnost CBCG od svih uticaja, među njima i pri predlaganju viceguvernera.

Godinama unazad na čelu CBCG bio je Radoje Žugić.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.