Zašto nam se spava poslije obroka?
Izvor: Pixabay

Zašto nam se spava poslije obroka?

Za ovakav osjećaj postoji i naučno objašnjenje. Osjećamo se pospano jer se krv preusmjerava iz mozga u crijeva da bi preradila svu tu dodatnu hranu.

"Što je obrok veći, to više krvi odlazi u crijeva da bi pomoglo varenju. Manje je krvi u mozgu, pa se osjećate pospano", objašnjava dr Rič Džozef za Hafington post (Huff Post).

Ugljeni hidrati su zapravo pravi krivac.

"Hrana sa višim glikemijskim indeksom ima tendenciju da izazove više skokova i naknadnih padova šećera u krvi", rekao je Džozef.

Dodavanje malo vlakana može pomoći u suzbijanju nekih letargičnih efekata ugljenih hidrata.

Za neke ljude, osjetljivost na hranu može dovesti do pospanosti. Potencijalni alergeni ili osjetljivost na hranu mogu uključivati pšenicu i gluten, mliječne proizvode, orašaste plodove ili školjke.

Takođe, alkohol može da doprinese tome da se osjećate pospano i manje fokusirano.

Izvor AntenaM

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.