Saveznik u borbi protiv stare i suve kože tokom zime: Prirodna maska od bundeve
MASKA OD BUNDEVE/ -MAKEUPANDBEAUTY.COM

Saveznik u borbi protiv stare i suve kože tokom zime: Prirodna maska od bundeve

Osim što je ukusna zimska poslastica, bundeva je takođe dragocjeni saveznik u očuvanju zdravlja kože.

Glavni aktivni sastojci bundeve pripadaju grupama koje uključuju: cucurbitozide, triterpenoide, karotenoide, i kukurbita glikozide.

U stručnoj literature se navodi da se bundeva zbog svog sastava može koristiti kao hepatoprotektiv, kod inhibicije benigne hiperplazije, da ima i antioksidativne, antikancerogene, antimikrobne, antiinflamatorne, antidijabetičke i anti-čirne aktivnosti - koje podržavaju upotrebu koja se navodi u tradicionalnoj medicini.

Od enzima prisutne su protease. Kao što je jedan proizvođač kozmetičkih sastojaka objasnio, „Jedno od zanimljivih svojstava roda Cucurbita je da kada sjeme sazre, biljka započinje brzu samorazgradnju osmišljenu da obezbijedi plodno okruženje za razvoj semena.“ To je uobičajeno za mnoge biljke, a postiže se proteazama - proteinima koji razgrađuju druge proteine.

Zapravo, ove proteaze, poznate i kao proteinaze i proteolitički enzimi, razgrađuju veze u proteinima. Razgrađuju ih na peptide i konačno, aminokiseline. Kozmetičari će odmah primijetiti da ovako lokalno primijenjene proteaze (kora bundeve) mogu bezbjedno da razgrade mrtve protein na površini kože bez uticaja na zdravo živo tkivo.

Sjemena bundeve sadrže i bogate nezasićene masne kiseline, fitoestrogene i vitamin E, koji imaju potencijalna farmaceutska, nutracionistička i kozmetička svojstva. Oleinska, linolna, linoleinska kiselina nezasićene masne kiseline u sjemenima bundeve mogu igrati ulogu u prevenciji bolesti i promovisanju zdravlja. Prisutni fitoestrogeni jedinjenja, mogu uticati na  sprečavanje hiperlipidemije i osteoporoze kod žena u menopauzi. Takođe, tokoferol, vitamin E poznat je po antioksidativnom dejstvu i vezivanju slobodnih radikala. To utiče smanjivanje znakova starenja.

Predlažemo kako možete iskoristiti moć bundeve stvaranjem jednostavne, ali efikasne maske za lice od njenog pirea.

Ljekovita svojstva

Bogatstvo hranljivih sastojaka: Bundeva je puna vitamina, minerala i antioksidanata koji hrane kožu iznutra. Betakaroten, koji je prisutan u obilju, pomaže u stimulaciji proizvodnje kolagena, čineći kožu elastičnijom i smanjujući bore.

Hidratacija i piling: Pire od bundeve ima visok sadržaj vode, pružajući hidrataciju koja je ključna za očuvanje mekoće i elastičnosti kože. Istovremeno, enzimi u bundevi blago eksfoliraju kožu, uklanjajući mrtve ćelije i doprinoseći sjaju.

Antiinflamatorna svojstva: Zahvaljujući prisustvu beta-kriptoksantina, bundeva ima snažna antiinflamatorna svojstva koja mogu pomoći u smanjenju crvenila i iritacija na koži.

Evo jednostavnog recepta za masku koja će nahraniti vašu kožu i ostaviti je blistavom.

Sastojci:

1 hokaido bundeva

1 kašičica meda

1 kašičica jogurta

1 kašičica maslinovog ulja

Priprema:

Za pire prepolovite bundevu, izvadite koštice kašikom i pecite pola sata u rernu zagrijanoj na 200 stepeni. Kad se prohladi skinite nožem kožu a bundevu izblendirajte u pire. Možete ga čuvati deset dana u frižideru. U maloj posudi pomiješajte sve sastojke dok ne dobijete homogenu smjesu.  Nanesite masku na prethodno očišćeno lice, izbjegavajući područje oko očiju. Ostavite je da djeluje 20 minuta. Isperite toplom vodom.

Redovno korišćenje ove maske može rezultirati zdravijom, hidriranom kožom koja blista.

Izvor Dan

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.