Kako razlikovati nadutost od sala na stomaku
ILUSTRACIJA / FOTO: UNSPLASH

Kako razlikovati nadutost od sala na stomaku

Da biste razlikovali nadutost i salo na stomaku, obratite pažnju na to kako se osjećate tokom dana.

Ako vam se stomak širi i skuplja, vjerovatno je to nadutost, privremeno i neprijatno stanje uzrokovano akumulacijom gasova ili tečnosti u digestivnom sistemu.

Sa druge strane, masnoća na stomaku je često rezultat ishrane, genetike i načina života. Takođe, ako je u pitanju salo, stomak će biti čvršći. 

Kako se osloboditi nadutosti?

Prvi način je da u svoju rutinu uključite napitke protiv nadimanja, kao što su čaj od đumbira ili peperminta. Istraživanja pokazuju da ovi prirodni ljekovi smiruju probavni sistem i ublažavaju gastrointestinalne tegobe, navodi portal „Eat This, Not That“.

Drugi način borbe protiv nadutosti redovna fizička aktivnost, posebno ona koja stimuliše znojenje, što izaziva oslobađanje viška tečnosti, zbog čega se osjećamo lakše i prijatnije.

Kako se osloboditi sala na stomaku?

„Uklanjanje sala na stomaku zahtijeva sveobuhvatan pristup. Prioritet je visokokvalitetna ishrana sa niskim sadržajem zasićenih masti, prerađene hrane, rafinisanih ugljenih hidrata i dodatog šećera. Ova vrsta ishrane sprečava nakupljanje masti na stomaku“, objasnila je dijetetičarka Destini Mudi.

Kontrola ukupnog unosa kalorija je još jedan ključni faktor u borbi protiv masti, jer sprečava prekomerno povećanje tjelesne težine u cijelom tijelu.

„Za optimalno sagorijevanje masti, uključite se u uravnoteženu fitnes rutinu koja kombinuje trening otpora sa kardio treningom, pomažući da se izgradi zategnuto jezgro“, predlaže Mudi.

Savjeti koji će vam pomoći u borbi protiv nadutosti i sala na stomaku:

Dajte prioritet zdravlju crijeva

Hrana bogata probioticima, kao što su kisjeli kupus i jogurt, odlična je za zdravlje i normalan rad crijeva. Prema istraživanjima, zdrava crijeva mogu poboljšati varenje, smanjiti nadimanje i smanjiti rizik od hroničnih bolesti.

Pijte dovoljno tečnosti

Suprotno popularnom vjerovanju, voda za piće zapravo može pomoći u smanjenju zadržavanja vode. Uvjerite se da pijete vodu tokom dana, posebno kada jedete hranu bogatu soli, da biste izbacili višak tečnosti i ublažili nadimanje.

Zdrava ishrana

Usvajanje zdravih navika u ishrani može pomoći u upravljanju nadimanjem i pomoći u gubitku težine, posebno smanjenju masti.

Pokušajte da jedete polako, uživajte u hrani i pratite signale gladi i sitosti. Ovaj pristup poboljšava varenje, sprečava prejedanje i podržava zdravo upravljanje težinom uz smanjenje nadimanja.

Upravljajte stresom

Prema istraživanjima, hronični stres može doprinijeti nagomilavanju stomačne masti i nadimanju. Važno je pronaći izvor stresa i pokušati da ga efikasno riješite.

Aktivnosti i hobiji poput meditacije, joge, vježbi dubokog disanja mogu vam pomoći da se bolje nosite sa stresom, što zauzvrat pomaže da izgubite težinu i da se borite protiv nadimanja, prenosi Index.hr.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.