Muzej toaletne kulture u Južnoj Koreji: Gradonačelnik svoju kuću pretvorio u veliki WC
Foto: Shutterstock

Muzej toaletne kulture u Južnoj Koreji: Gradonačelnik svoju kuću pretvorio u veliki WC

Toaletno zdanje nije samo bizarno čudo arhitekture nego i mesto u kojem možete da razgledate kraljevske noćne posude ili saznate više o obavljanju nužde u bestežinskom stanju...

Južna Koreja prepuna je čuda. Tamo ćete pronaći neboder s rupom, šarene tramvaje kojima se putuje na plažu, kao i gotovo nestvarnu bambusovu šumu čije vijugave staze kriju brojna iznenađenja. Među brojnim atrakcijama koje se mogu vidjeti samo u Južnoj Koreji je i Mr. Toilet House, toaletni muzej koji nudi putovanje u bespuća toaletnih simbola i skulptura koje zasmijavaju, edukuju i tjeraju na razmišljanje.

Čudnovato zdanje pronaći ćete u Suvonu, (južno od Seula), mjestu koje je između ostalog poznato i po predivnoj palati i zidinama. Osnivač muzeja i nekadašnji gradonačelnik Suvona, gospodin Sim Jae-duck (popularniji kao Mr. Toilet) za života je bio zagriženi zaljubljenik u sanitarna pitanja, a navodno je i rođen u poljskom WC-u. U mladosti je zbog neslavnih početaka bio na meti zadirkivanja, ali Mr. Toilet svoju je nesreću pretvorio u slavu.

Muzej, poznat i kao Haewoojae, nazvan je prema izrazu haewooso, koji označava prostoriju u kojoj nestaju brige. Toaletno zdanje nije samo bizarno čudo arhitekture nego i tačka na i vizionara koji je svojim radom neumorno ukazivao na važnost toaleta.

Za zdravlje nacije i čistoću toaleta južnokorejska vlada svojevremeno je pokrenula projekat Održavajte svoj WC čistim. Godine 1996. Suvon je počeo s projektom izgradnje vrhunskih javnih toaleta u sklopu inicijative za bolju toaletnu kulturu. Gospodin Sim zadao je sebi zadatak – podstaknuti građane na zdrave promjene podsticanjem opuštenog okruženja u kojem mogu slobodno da raspravljaju o pitanjima toaleta, kao i osigurati mjesta na kojima se mogu olakšati. Neke od ključnih tema kojima su se grad i gradonačelnik pozabavili bilo je podizanje svijesti o tome da svaki čovek mora da ima pravo na odgovarajući (čist i siguran) toalet.

2007. godine gospodin Sim odlučio je da rekonstruiše svoj dom u veliki toalet, a čim su radovi završili, kuća je proglašena najvećom toaletnom skulpturom. Nakon što je gradonačelnik otišao na vječna lovišta, u skladu s njegovom željom porodica je velikodušno darovala kuću gradu. Do 2010. godine Simov dom otvorio je vrata svim zaljubljenicima u toaletne teme.

Posjetioci Mr. Toilet Housea tako mogu da istražuju istoriju i budućnost WC-a, razgledaju tradicionalne toalete iz doba drevne Kine i Japana, te kraljevske noćne posude. Takođe mogu da se upoznaju sa svemirskim toaletima i obavljanjem nužde u bestežinskom stanju, saznaju više o evoluciji ispiranja wc-a, ali i pretvaranju fekalija u vrijedne izvore energije, prenosi Punkufer.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.