Šipurak ima 50 puta više vitamina C od limuna: Kako pravilno skuvati čaj?
ČAJ OD ŠIPURKA/ SHUTTERSTOCK

Šipurak ima 50 puta više vitamina C od limuna: Kako pravilno skuvati čaj?

Čaj od plodova šipurka je savršen topli napitak koji će vas okrijepiti, ali i ojačati imunitet budući da ima 50 puta više vitamina C od limuna. Međutim, treba ga napraviti na pravi način da bi se sav taj vitamin C sačuvao.

Plodovi šipurka beru se u oktobru i početkom novembra i bez njih ne treba da dočekate zimu, ukoliko želite jak imunitet. Obiluje visokim sadržajem vitamina C, vitamina B2, karotenom, manganom, pektinom, limunskom kiselinom.

Čaj od plodova šipurka se preporučuje za jačanje imuniteta, u slučajevima upale bubrega, otklanjanju kamenca i pijeska iz bubrega.

Šipurak, ili divlja ruža, sadrži čak 50 puta više vitamina C od limuna, a ono što svi znamo jeste da je vitamin C termolabilan.

Kuvanjem čaja ili džema od šipurka na temperaturama višim od 60 stepeni, gubi se vitamin C, mada budu očuvani mnogi drugi fitonutrijenti koji nisu termolabilni, kaže Hristina Lazarević, magistar farmacije i kreator aplikacije "Izbegni aditive".

Recept za čaj od šipurka

Kafenu kašiku plodova šipurka oprati, očistiti i isjeći na četvrtine. Prokuvati 200 ml vode i ostaviti sa strane da se prohladi. Kada se prohladi, dodati šipurak, poklopiti i ostaviti da odstoji oko 20 minuta. Po želji dodati limun ili kašičicu meda i piti dnevno jednu do dvije šolje.

Izvor Dan

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.