Klizište u bjelopoljskom naselju Lješnica prijeti da 74 kuće odvoji od svijeta
Foto: Dan

Klizište u bjelopoljskom naselju Lješnica prijeti da 74 kuće odvoji od svijeta

Dugogodišnja neplanska gradnja u naselju Lješnica učinila je da se njeni stanovnici suočavaju sa brojnim neriješenim infrastrukturnim i komunalnim problemima. Jedan od većih problema vezan je za dio naselja koji gravitira sa lijeve strane rijeke Lješnice, u blizini izvorišta vode Mrdavac. Tu su 74 domaćinstva koji od mosta na Lješnici, prolazeći pored izvora Mrdavac imaju grdnih nevolja sa ulicom koja se službeno zove Lješnička, na čijem jednom dijelu postoji odron koji ozbiljno prijeti da ugrozi ovaj putni pravac.

Predsjednik Savjeta Mjesne zajednice Lješnica Mile Varagić kaže da je problem evidentiran od sredine januara kada su bjelopoljski kraj zadesile vremenske neprilike. Pored poplava u januaru bilo ih je još tokom godine, ali su ove od prije desetak dana, kaže Varagić, dodatno pogoršale ionako loše stanje.

"Radi se o jedinom putnom pravcu za čitavo naselje gdje ima preko 70 kuća i ako se nešto nepredviđeno desi bili bi odsječeni od svijeta. Još ranije uputio sam zahtjev nadležnima navodeći da se mora izgraditi potporni betonski zid, jer klizište može proraditi u puno većem obimu kada usled obilnih kiša naraste vodostaj rijeker Lješnice. Predstavnici Sekretarijata za investicije su dolazili i vidjeli u čemu je problem", kaže Varagić i dodaje da se mora hitno reagovati da se zaustvi klizanje terena.

"Mi smo kao Savjet MZ lokalnoj upravi ovo predložili kao prioritet i u narednoj godini zahtijevamo ozbiljnija ulaganje. Mještani su sa razlogom zabrinuti i nude i sami pomoć kako bi se ovaj problem riješio. Moramo spriječiti klizanje terena da ne bude kasno", ističe Varagić.

Mještani ističu da je problem veliki i da sa strahom ulicom dolaze do svojih kuća.

"Više ne smijemo djecu samu pustiti da idu ulicom, jer strahujemo da se nešto nepredviđeno ne dogodi. Skoro da se sve odronilo do samog asfalta, tako da je samo pitanje dana kad će se sve survati niz padinu u rijeku. Problem je što ovuda stalno saobraćaju putnička vozila, a ima i kamiona koji stvaraju dodatne nevolje", tvrde mještani koji žive u blizini izvorišta Mrdavac.

Oni ističu da je dodatni problem taj što je neplanskim radovima promijenjen i tok rijeke Lješnice koja, kako tvrde, sada ide prema njihovoj ulici.

"Razlog je što se sa druge strane rijeke baca zemlja i tako je voda dobila novo kretanje, zbog čega je bliže našoj ulici i zbog čega potkopava put, a mi dolazimo u ogromne probleme", naglašavaju mještani.

Opštinske službe sagledale stanje

Sekretar Sekretarijata za stambeno-komunalne poslove i saobraćaj Duško Ružić kazao je da su stručna lica iz ove opštinske službe obišla teren i sagledala stanje.

"Sagledali smo stanje i vidjeli o kakvom se problemu radi, tako da ćemo u narednom periodu procijeniti šta se može preduzeti da se stanje popravi i zaustavi klizanje terena", kaže Ružić.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.