Na obroncima Bjelasice nude raj za ljubitelje prirode
DOM CMILJAČE/ -MILOVAN NOVOVIĆ

Na obroncima Bjelasice nude raj za ljubitelje prirode

Nakon dužeg vremena otkad je otvoren, a onda prepušten propadanju Planinarski dom "Cmiljače", smješten na sjevernoj bjelopoljskoj strani Bjelasice, na 1.760 metara nadmorske visine, konačno će biti u funkciji. Naime, zaljubljenik u planinu Bjelasicu Saša Jovović preuzeo je od Opštine Bijelo Polje upravljanje Planinarskim domom. Iz lokalne uprave kažu da su Dom dali u zakup od tri godine, a u javnom pozivu je bilo navedno da minimalna početna cijena zakupa iznosi 3.000 na godišnjem nivou.

– Ugovorom o zakupu su posebno definisane obaveze zakupca da se prema Planinarskom domu ophodi kao dobar domaćin, da je dužan da snosi troškove održavanja, da objekat održava u ispravnom stanju i da sanira, odnosno vrši popravke nastale usled upotrebe – saopšteno je iz lokalne uprave.

Sa druge strane, Jovović kaže da će udruženim snagama sa svojim drugovima Dimitrijem Dulovićem, Mladenom Pavićevićem, Lazarom i Filipom Bulatovićem započeti novu i uzbudljivu priču Planinarskog doma "Cmiljače".

– Moja vizija razvoja Planinarskog doma i cijelog lokaliteta katuna Cmiljače ogledaće se u održivom razvoju doma sa smještajnim jedinicama kao i turističkoj promociji bjelopoljske strane planine Bjelasice i zaštiti njenih šuma, pašnjaka i životinjskog svijeta. Planinarski dom će biti otvoren za sve ljubitelje prirode, planinare, rekreativce i sportiste, a radiću na unapređenju i uvezivanju planinarskih staza i dodatnih sadržaja kako bih Planinarski dom i našu stranu planine učinio dostupnim prvenstveno svojim sugrađanima, a posle i svim ostalim. Da na pravi način učinimo dostupnim sve ljepote ove planine i turistički valorizujemo Bjelasicu – kazao je Jovović i dodao da će u sklopu doma biti licencirani turistički vodiči, da će biti intenzivirana saradnja sa lokalnom upravom, turističkim i sportskim organizacijama, hotelima i turističkim agencijama.

– Sada je Dom spreman da privremeno ugosti ljubitelje prirode koji vole zimske sportove, kao što su šetnja na krpljama, turno i nordijsko skijanje. A na proljeće, kada se steknu ostali uslovi, Dom će biti stavljen na raspolaganje i svima ostalima – kaže Jovović i navodi da što se samog Doma tiče, pošto je bio zatvoren duži vremenski period, potrebna su ulaganja kako bi se stavio u funkciju.

– Zbog snijega koji je već pao na planini, nismo bili u mogućnosti da odradimo sve aktivnosti vezane za adaptaciju, uradili smo samo osnovne radove kako bismo zaštili Dom od daljeg propadanja. Na proljeće planiramo dodatne radove predvođeni biznis planom koji smo predložili prilikom apliciranja za zakup – podvlači Jovović.

Prema riječima Dimitrija Dulovića, Planinarski dom će biti mjesto odakle će počinjati planinarske i pješačke staze.

– Posjetiocima je na raspolaganju sedam soba sa kuhinjom i sanitarnim čvorovima. Dom će, biti dostupan za sportiste, rekreativce i porodice sa malom djecom. Boravak u prirodi je trend u Evropi, pa se iskreno nadamo da ćemo biti mjesto gdje će naši sugrađani provoditi slobodno vrijeme sami ili sa porodicama. Bićemo dostupni za razne dječje radionice i sportske manifestacije – navodi Dulović.

Izvor Dan

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.