Nedostatak vitamina B12 ključan u očuvanju nervnog isstema, a vidljiv već u usnoj duplji
USNA DUPLJA ODRAZ ZDRVALJA/ -SHUTTERSTOCK

Nedostatak vitamina B12 ključan u očuvanju nervnog isstema, a vidljiv već u usnoj duplji

Usta, kao jedno od osjetljivih područja tijela, mogu nam ukazati na mogući nedostatak vitamina B12, ključnog za očuvanje zdravlja centralnog nervnog sistema i krvi.

Prema "Harvard Medical School", ozbiljan nedostatak ovog vitamina može dovesti do duboke depresije, paranoje, gubitka pamćenja, inkontinencije i promjenama ukusa i mirisa, među ostalim simptomima. "British Medical Journal" ističe da neki od tih simptoma mogu se manifestovati i u ustima.

Jedan od simptoma je glositis, što predstavlja upalu jezika. Ovaj problem uzrokuje oticanje jezika, promjenu boje i teksture te često praćen bolom i osjetljivošću. Osim toga, glositis može uticati na govor, konzumaciju hrane i gutanje. Gubitak čula ukusa takođe može proizaći iz glositisa, s obzirom na nestanak sitnih izbočina na površini jezika, koje su odgovorne za ovo čulo.

Stomatitis, odnosno rane ili upale u usnoj šupljini, takođe može biti povezan s nedostatkom vitamina B12. Ove rane, obično okruglog ili ovalnog oblika, mogu se pojaviti na obrazima, desnima, unutar usana ili na jeziku, praćene bijelim ili žutim promjenama sa crvenim, upaljenim ivicama.

Ukoliko primijetite simptome nedostatka vitamina B12, preporučljivo je da se konsultujete s ljekarom. Dobra vijest je da se stanje može dijagnostifikovati na temelju simptoma ili jednostavnim testom krvi.

- Simptomi se poboljšavaju liječenjem, ali što se duže stanje ne liječi, veća je mogućnost trajnog oštećenja - upozorava "British Medical Journal".

Vitamin B12 može se pronaći u hrani poput mesa, ribe, sira, maslaca, jaja i prehrambenog kvasca, navodi "Klik".

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.