Nikšić: U Studenačkim glavicama biće novo sklonište za napuštene pse
PSI LUTALICE U CENTRU NIKŠIĆA / ŽELJKO ŠAPURIĆ

Nikšić: U Studenačkim glavicama biće novo sklonište za napuštene pse

Sekretarijat za komunalne poslove i saobraćaj Opštine Nikšić izradio je "Program za kontrolu populacije pasa na teritoriji opštine Nikšić" u okviru kojeg će, kako najavljuju, sledeće godine u Studenačkim glavicama, na opštinskoj parceli površine 18.000 kvadrata, graditi novo sklonište za napuštene pse. Sekretar Sekretarijata za komunalne poslove i saobraćaj Vidak Krtolica u razgovoru za "Dan" kaže da je Agencija za projektovanje i planiranje završila projekat skloništa, a u uskoro će biti raspisan i tender za izvođenje radova.

– Planirana je izgradnja ograde i nekoliko pregrađenih zona gd‌je će se psi smjestiti na osnovu određene klasifikacije, po bolesti, vrsti, rasi, socijalizaciji itd. Sve je rađeno po evropskim standardima, a sledeće godine će u saradnji sa lovačkim udruženjima početi premještanje svih pasa lutalica iz grada u ovo sklonište. Program je sada na provjeri kod Uprave za veterinu, bezbjednost hrane i sanitarne poslove u cilju dobijanja saglasnosti, nakon čega će biti uvršten u dnevni red Skupštine opštine Nikšić gdje će, nadamo se, biti i usvojen – kaže Krtolica.

Vrijednost svih aktivnosti iznosi 276.000 eura, a izrada projekta skloništa iznosila je oko 100.000 eura. Krtolica ističe da se godišnje iz budžeta opred‌jeljuju sredstva za veterinarske usluge, nabavku hrane, održavanje higijene, plate zaposlenih u postojećem azilu u Bresticama.

– Opština Nikšić aktivno radi na rješavanju problema napuštenih i izgubljenih pasa, ali u cilju trajnog rješavanja problema pomoć države je neophodna, jer je evidentan problem dovoženja pasa lutalica sa teritorija drugih opština. Ovaj problem bi se mogao riješiti kroz zajedničku reakciju nadležnih institucija (MUP, Ministarstvo zdravlja, Uprava za veterinu, Komunalna policija), ali smatram da bi najprije svaka opština trebalo da čipuje pse lutalice na ime opštine kako bi se ova vrsta pojave ubuduće mogla regulisati – ističe Krtolica.

Rukovodilac u Sekretarijatu za komunalne poslove i saobraćaj Nataša Bakić ističe da su psi lutalice veliki problem jer izazivaju materijalne i nematerijalne štete građanima, koji u sudskim postupcim od Opštine traže nadoknadu.

– Opština Nikšić i Komunalno preduzeće su na ime odštete u ranijem periodu godišnje izdvajali oko 550.000 eura, poslednjih godina je iznos smanjen na oko 300.000 eura, dok je ove godine, prema poslednjim podacima, za tu potrebu izdvojeno oko 220.000 eura. Mnogi postupci se i dalje vode, ali se slučajevi smanjuju – kaže Bakić.

Opština Nikšić je u saradnji sa NVO Korina jedina u Crnoj Gori realizovala program popisivanja vlasničkih pasa. Popisano je oko 6.000 pasa, čipovano 1.500, a protiv bjesnila vakcinisano 1.200 pasa. Bakić kaže da će sledeće godine imati sveobuhvatne i uporedive podatke o broju pasa lutalica i vlasničkih pasa, koji će im pomoći u kreiranju politike kontrole populacije pasa i izradi i implementaciji lokalnog plana.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.