Američka ekonomija rasla brže od prvih procjena
/ - PHOTO BY IGAL NESS ON UNSPLASH

Američka ekonomija rasla brže od prvih procjena

Američki ekonomski rast u trećem tromjesečju brži je od prvobitne procjene. U trećem kvartalu ove godine američka privreda zabilježila je godišnji rast od 5,2 odsto, prema drugoj procjeni koju je objavilo Ministarstvo trgovine.

Prema prvobitnoj procjeni, rast je iznosio 4,9 odsto, prenosi SEEbiz. U drugom kvartalu godišnji rast iznosio je 2,1 odsto. Korekciju naviše u trećem tromjesečju podstakla je javna potrošnja na saveznom, državnom i lokalnom nivou, koja je u trećem tromjesečju porastla 5,5 odsto.

Rast potrošnje revidiran je s četiri odsto na 3,6 odsto. Dobit poduzeća porasla je 4,3 odsto u trećem tromjesečju, nakon 0,8 odsto u drugom. Ministarstvo trgovine u izvještaju je takođe blago korigovalo godišnju stopu osnovne inflacije bez cijena energije i hrane, s 2,4 na 2,3 odsto.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.