Bijelo Polje: Poplave uzrokuje i smeće koje građani bacaju u Pavića potok
ŠAHTA PUNA OTPADA/ MILOVAN NOVOVIĆ

Bijelo Polje: Poplave uzrokuje i smeće koje građani bacaju u Pavića potok

Situacija na najkritičnijem mjestu u bjeljopoljskoj opštini u Pavića potoku je pod kontrolom, a sve službe Opštine Bijelo Polje već danima su angažovane na sanaciji posledica nevremena koje je ovo područje zahvatilo prije nekoliko dana. Jaka kiša tih dana uslovila je izlivanje potoka koji su poplavili ulice i imanja, a vodene bujice su prodrle u kuće mnogih mještana. Zbog začepljenja propusta Pavića potoka u blizini dionice magistralnog puta Bijelo Polje –Ribarevine veliku štetu pretrpjela je porodica Korać kao i poslovni objekti u krugu nekadašnjeg Auto-moto društva "Đorđije Stanić".

Otčepljavanjem propusta riješen je dio problema za mještane koji gravitiraju u blizini Pavića potoka, iza nekadašnjeg AMD.

– Nakon dvodnevnih napora otčepljena je šahta u kojoj se nalazi sloj minimum tri metra visine raznih vrsta smeća i otpadnih materijala. Ekipe su bile na terenu i radnici preduzeća Vodovod Bistrica su pravili armaturnu branu za smeće kako bi zaustavili prolaz velikim količinama otpada iz obližnjeg potoka. Izvađeno je puno toga čemu tu nije bilo mjesto jer nesavjesni pojedinci bacaju šta stignu i ne vode računa o kasnijim posledicama – kazao je Marko Maslovarić, rukovodilac Opštinskog kriznog štaba.

Uvidom u stanje na terenu evidentno je da su najveći problemi ovih dana nastali na mjestima gdje su građani nelegalno odlagali otpad, koji je usljed velikih padavina završio u atmosferskoj kanalizaciji.

Nadležni Sekretarijat za inspekcijske poslove i Komunalna policija u narednim danima će pojačati nadzor i kažnjavati sve one za koje se utvrdi da su nelegalno odlagali otpad na javnim površinama, kazao je Maslovarić u ime Opštinskog tima za zaštitu i spasavanje.

Usljed začepljenja propusta Pavića potoka štetu su pretrpjeli zakupci lokala u nekadašenjem Auto-moto društvu, restoran "Mali raj", vulkanizerska radnja braće Đukić i objekat "Veritasa". kao i porodice Korać, Čoković, Mrdak, Nedović i drugi. Izlivanje Pavića potoka prijetilo je da ugrozi kuće ispod magistralnog i željezničkog puta, u Malom Polju, gdje su na udaru bile kuće Rabrenovića, Obradovića, Čabarkapa i drugih.

I pored trenutnog rešavanja dijela problema, nakon što je voda iz Pavića potoka preusmjerena u Lim, mještani ovog naselja strahuju i dalje jer, kako kažu, svaka naredna obilna padavina će im donijeti nove nevolje.

Mještanin Miroslav Mrdak kaže da su godinama upozoravali na problem koji im stvara Pavića potok, čija je voda nabujala od kiša i ovoga puta napravila mehaničko začepljenje nailaskom većih predmeta poput drveća, dok sitni otpad napravi klin i sve začepi. Dodaje da je "Dan" o tome u nekoliko navrata pisao, a poslednji put dvadesetak dana prije nevremena koje je zadesilo ovo područje. I niko u međuvremenu nije glavu okrenuo na nevolje sa kojima se mještani godinama suočavaju.

– Zahtjevi za čišćenje potoka poslednji put su nadležnima upućeni u avgustu, kada je obilna kiša donijela nevolje i kada su se pojavila i klizišta na tom području, ali kao i prethodni apeli i ovaj je bio uzaludan. Ovaj potok je i tada napravio haos. U nevremenu su polomljeni betonski potporni zidovi koje smo sami postavili. Svi oni su završili u Pavića potoku, kao i veliki broj polomljenih stabala i raznog otpada. Nadležni u Opštini su sve naše vapaje i molbe ignorisali – navodi Mrdak.

Kaže da su im iz Opštine saopštili da su propala dva tendera ra regulaciju Pavića potoka. Ni treći tender, koji je raspisao opštinski Sekretarijat za izgradnju, za regulaciju Pavića potoka nije uspio.

– Uprkos apelima da nas zaštite, u Opštini nijesu uradili ono što je u njenoj nadležnosti, a to je redovno održavanje. Ja sam sam ostao u ovoj velikoj kući, svi moji su otišli. Evo komšije Koraći se neće vraćati – kazao je Mrdak koji povremeno boravi u kući, a koju je poodavno oglasio na prodaju.

Izvor Dan

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.