Za Kodex.me Prof.dr. Branislav Radulović 90 godina Udruženja pravnika Crne Gore,stanju u našoj državi

Za Kodex.me Prof.dr. Branislav Radulović 90 godina Udruženja pravnika Crne Gore,stanju u našoj državi

Udruženje pravnika Crne Gore slavi 90. godina postojanja tim povodom za naš portal razgovarali smo sa predsjednikom pomenutog udruženja ,prof.dr. Branislavom Radulovićem.Ovom prilikom na mnoga pitanja o stanju u Crnoj Gori iznio nam je g-din Radulović

KODEX.ME: Udruženja pravnika Crne Gore slavi 90. godina postojanja i Pravni zbornik je “riznica crnogorske pravne baštine”,po čemu je važan ?

RADULOVIĆ: Udruženje pravnika osnovano je 1933 godine i jedina je strukovna asocijacija u Crnoj Gori koja se može pohvaliti izuzetnim jubilejom ,što je i obaveza da na jedan primjeren nacin to i obilježimo. Izdali su časopis za pravnu teoriju praksu “Pravni Zbornik”,zdanje nije komercijalno tako da ko bude zainteresovan udruženje poklanja svim kolegama,profesorima,sudijama ,mladim pravnicima i široj zainteresovanoj javnosti. Časopis je obuhvatio 1372 člana udruženja koji su obuhvaćeni prilogom od 592 autora i to je pomoglo da  riznicu crnogorskog pravnog trajanja pregledate i koristite u svojim istraživačkim i drugim radovima.Svečana skupština udruženja pravnika biće održana 20.decembra na Pravnom fakultetu i drugi niz događaja koji će se sprovesti . 

pz

KODEX.ME: Pravda i pravo dva su različita pojma , kod nas se često zamjenjuju ,koliko je sa novom vlašću Crna Gora pravna država na ljestvici od 1 .do 10.i komentirajte?

RADULOVIĆ: Pravda iza kojeg ne stoji pravda zapravo nije pravedno pravo. Imate teoriju privrednog pravednog prava,ali ponekad imamo i države koje su prenormirane i postoji rečenica koja kaže: “Najgore su države koje su prenormirane ,previše normi a malo vladavine prava.”Ne želim reći da je to slučaj Crne Gore, ali teme na koje ćemo razgovarati pokazuju da Crna Gora nema onaj stepen vladavine prava kako je to zagarantovno našim pravnim aktovima odnosno Ustavom Crne Gore i u tom pogledu ukupno crnogorsko društvo ima jedan ozbiljan deficit .Udruženje pravnika u domenu svojoj moći čini sve da se kultura vladavine prava vrati u crnogorsko društvo i da se ne mjeri količinom već kvalitetom implementacije zakona koji su usvojeni u našoj državi .

KODEX.ME: Pomenuli ste Ustav CG ,od kako je nova vlast u nasoj državi,koliko su pravne norme i akti povrijedjeni?

RADULOVIĆ: Kao pristalica i zagovornik ustava patriotizma smatram da je ustav najmanji zajednički iminitelj jedne zajednice i da što ste više na javnoj funkciji ili ljestvici  javnih funkcija to je više odgovornost da štitite ustavni poredak, na žalost mi smo imali slučaj da se usvaja neustavan zakon, na što je ukazala i akademska zajednica, strukovna asocijacija i udruženje pravnika .Donijet je čitav set zakonskih tekstova i druga rješenja koja kao takva narušavaju pravni poredak i nisu naišla na pozitivna misljenja niti Venecijanske komisije,Savjeta Evope niti evropskih komisija ,stim u vezi imamo opasno narušavanje ustavnog i pravnog poredka, instituta prava i sigurnosti, što moram priznati, nije lijepo živjeti u državi, koja vam ne osigurava pravnu sigurnost i to je najveći deficit crnogorkog društva koje se trenutno drži, daleko od predhodnog cilja a to je punopravano članstvo u zajednici slobodnih evropskih naroda.

KODEX.ME : Ko može uticati i poboljšati stanje koje je trenutno ko nas?

RADULOVIĆ: Unutrašnju i spoljnu politiku vodi vlada,i u svakoj državi odgovornost i nadzor nad radom vrši parlament , nažalost parlament ne vrši svoju kontrolnu funkciju, kroz institute javnih saslušanjaiI ostalih mehanizama .To je ono što mi trenutno nemamo, uzajamnu kontrolisanu odgovornost, period vladanja tehničke vlade tehničkog mandata pokazuje mnoge deficite u načinu i pojmanju onog što se zove ustavni i institucionalni poredak u državi Crnoj Gori, upravo je jedan od razloga je  činjenica zbog čega Udruženje pravnika, zagovara donošenje zakona o vladi jeste činjenica da pojedini segmenti nisu urađeni na odgovarajući način, što ostavlja diskrecionu mogućnost da u datim situacijama ponšsate se po diskrecionom pravu, a ne na način kako je to definisano noramtivno zakonodavno.

KODEX.ME: Kako smo mi jedina zemlja koja nema Zakon o Vladi, znači on  za jednu državu ,konkretno za Crnu Goru?

RADULOVIĆ: Znači ukupan istintucionalani sistem, podjeljen je na tri odnosno na četiri glavne vlasti. Dakle na jednoj strani: parlament,zakonodavna vlast,izvršna vlast i kontrolne grane vlasti. Svaki od ovih segmenata  zakonom uređuje , funkcionisanje ,odgovornosti i ostale mehanizme ,jedino u slučaju Vlade,ona sama svojim odredbama podzakoniskim aktima uređuje svoju organizaciju i funkcionisanje.To je nešto sto je deficit svih Vlada od nezavisnosti pa na dalje to je ono na čemu naše udruženje dugo godina ukazivalo. Međutim i ako je to bilo sadržano u eksozeu Krivokapićeve Vlade i programu 43. Vlade gospodina Abazovića ,do toga nije došlo.Upravo iz razloga, zato što taj zakon treba precizno i jasno da uredi pojedine situacije posebno kada Vlada izgubi povjerenje u parlamentu ili dolazi do raspisivanja izbora ili podnese ostavku, to je takozvani tehnički mandat Vlade. Jedan od instrumenata ,koji se ne smije dozvoliti da se nastavi praksa iz ranijih perioda to je zapošljavanje u tom periodu .Sad imamo jednu nevjerovatnu situaciju,a to je da Vlada koja je izgubila legitimetet predložila zakone Skupštini, koja je izgubila legitimitet u periodu raspisanih izbora i onda je na Parlamentu ,usvojen određeni set zakona koje je predlagala Vlada ili poslanici u tom periodu koje nije ovlastio- proglasio predsjednik države.Tako da u ovom trenutku, ti zakoni niti mogu da se vrate predlagaču ,niti mogu da se proglase, niti imaju svoje pravno dejstvo jer su usvojeni u Parlamentu,dakle neko bi trebao odgovarati za taj stepen neodgovornosti .Udruženje pravnika je ukazivalo i kod neustavnih rješenja koje je neustavnim, proglasilo bio ustavni sud,kao i kod čitavog niza atisistemskih rješenja, jer čuveni crnogorski mudrac je rekao: “Tamo gdje nema zakona nego se postupa zagonom ,daje loš rezultat “ ,jer što se grbo rodi vrijeme ne ispravi .Bojim se da pojedini nosioci jednopravnih ovlašćenja, imaju puna zalaganja pojedinih prava u trenutku preuzimanja vlasti ali kad počnu da je vrše, onda imamo stalni deficit u razumijevanju šta je to dakle ustavno definisani sistem vladavine prava . Udruženje sa svoje strane, pokušava da javnim djelom ukazuje na sve te probleme,na sve te greške,i imamo podršku u izvještajima Venecualske komisije ,Evropske komisije kao i jednog značajnog tijela-Svjetski forum za vladavinu prava.

KODEX.ME: Vi se jedan od članova tako bitne institucionalne organizacije koja okuplja oko 142. države , prepoznati ste kao naučnik,pojasnite nam.

RADULOVIĆ: Crna Gora nije bila u indeksu 142.države vladavine prava, koja ova referenta međunarodno prepoznata organizacija indeksira u četiri segmenta istog korpusa institucionalne funkcionalnosti vladavine prava,čast mi je i privilegija što smo uspjeli da Crna Gora, danas bude na tom indeksu da sam imao ulogu nacionalnog eksperta i danas je Crna Gora indeksirana 57. od 142. države po određenim segmentima ,dok smo na 80.mjestu po primjeni propisa usvojenih.Imamo mnogo bolju zakonodavnu od izvršne vlasti.

KODEX.ME :Šta to znači  57. država na indeksu?

RADULOVIĆ: Došlo je do velike regresije među državama regiona ,nešto bolje su Hrvatska, Slovenija ali moram priznati da Crna Gora ,negdje zaostaje u tom svom procesu evropske integracije i taj naš stečeni pozicioni elemenat lidera evropske integracije .Tek smo na osamdesetom mjestu po primjeni propisa usvojenim u državi .Svi znaju da Crna Gora ima ozbiljan deficit u vladavini prava ,primjeni zakona i ono što jeste problem, da one institucije koje bi trebale da obezbijede prava i pravnu sigurnost na žalost, to rade na način ,koji u ovom trenutku makar sa staništa struke, sa staništa akademske zajednice,stukovnih organizacija i gradjana nisu zadovoljavajaće.

Mislim da gradjani Crne Gore, za novac koji investiraju u državni budžet i daju da bi se finansiralo crnogorko društvo i crnogorska država, moraju imati bolji državni institucioni servis a ne servis koji u medjunarodnj zajednici nazivaju institucionalno nedovoljnim.

KODEX.ME: Kada pričamo o kršenju ljudskih prava ,nedavno smo imali primjer profesora sa cetinjskog fakulteta koji je zbog jedne kolume etiketiran od crnogorske javnosti i institucija.Kako to komenterišete?

RADULOVIĆ: Udruženje pavnika je reagovalo jer je pokrenut postupak,reagovali smo zato što se radi o pripadniku akademske zajednice,radi se o profesoru Batrićeviću, protiv koga je pokrenut postupak dakle delikt je verbalne prirode,zauzetom stavu po strani što se slažemo sa istim stavom ta vrsta regresije ,nije bila ni u perioda Slobodana Milosevića ni u vrijeme kada je ovdje dominirao Vojislav Šeselj.Mada opet se vraća logika Šeselja ili nekih drugih desničarskih klero- nacionalistickih logika ,mi smo reagovali i upravo zbog našeg reagovanja, reagovali su medjunarodna zajednica sve relevantne zajednice iz domena zaštite ljudskih prava i sloboda ,taj slučaj je i dalje aktivan ,što me raduje , da crngorsko društvo pokazalo vitalnost.

KODEX.ME: Da li je alarmantno to što nemamo slobodu govora za jedno društvo?

RADULOVIĆ: Svojevremeno  gospodin Batricevic je bio uhapšen, na način što je država kršila slobodu govora i tada je nastala moja koluma koju sam napisao i nazvao provokatino, Sedam sekretara skoja i ako sada pročitate, vidjećete da crnogorsko društvo ne njeguje slobodu,ono je jako populističko,jako sklono da iz jednog jednopartiskog sistema sa svim benefitima koje nosi ,ipak je to bio period jednoumlja istintucionalnog pređete opet u drugo jednoumlje bilo da je ono vjersko ,religisko ,nacionalno ili neko drugo .Mi nismo izgradili demokratsko građansko slobodno društvo, mi ne podižemo vrijednosti akademske zajednice ,mi ne razvijamo građansko društvo, danas imate otvorene kolumne protiv vodećih civilnih organizacija koje su se više od deset godina zalagale za demokratizaciju crnogorskog društa.Dovodi se u pitanje, da li nas brod državni vodi ka zapadu ili je naš brod okrenut ka istoku, to je ono što brine i što je na nosiocima najznačajnih državnih funkcija ,a na nama pripadnicima akademske zajednice ,civilnih organizacija ,udruženja ,slobodnih pojedinaca, jeste da duboko vjerujući da pripadamo zajednici slobodnih naroda, da je Crna Gora toj zajednici uvjek pripadala.

Možemo zaključiti da je Crna Gora još od vremena kralja Nikole, uvjek imala taj problem, da kažemo kome je okrenut naklonjen taj brod bio Americi ili Rusiji. Jedan istorijski momenat ,na koji treba da obratite pažnju, je taj kada je Rusija ušla u Krimski rat ,tada je Garašanin bio ministar u Srbiji i odbio je da Srbija udje u rat na strani Rusije ,a rat su vodile :Italija, Fancuska,Britanija i Turska protiv Rusije. Rusija je izgubila rat na Krimu,poslije toga je ukinuto mjesto,Rusija se reformisala vratila se na istorijsku pozornicu imali smo čuveni velji rat,i opet je Crna Gora zajedno sa svojim saveznicama došla do Berlinskog kongresa.Rusija tj. Sovjetski savez 1948.godine ,Rusija u periodu Krimskog rata ili Rusija danas u poređenju sa nekom drugom Rusijom, ne možete mjeriti vi morate mjeriti kvalitet vlasti ,strukturu vlasti, vrstu poruka koje dolaze sa te druge strane. Moramo razumjeti jednu stvar, fašisticka Italija fašistička Njemačka ,su takodje nekad bile zapad ali su bile vodeće nacistčke države, koje su prouzrokovale najgore stradanje u Evropi u 20. vijeku ali su se transformisale u liberalno demokratska drustva i to su danas vodeće ekonomije i vodeće države. U ovom trenutku države, gdje je primarno san svakog da unutar tih zajednica ostvaruje ili privrednu aktivnost ili univezetski napredije školuje se ili na neki drugi način dejstvuje,niko danas ne ide da radi u Rusiju svi idu u zapadnu Evropu.

KODEX.ME: Da se izrazim sarksasticno ,ipak danas slušamo o majčici Rusiji, vas komentar?

RADULOVIĆ: Ja ne bih govorio u toj kategorriji ,ali bih rekao da imamo jedan totalitarni, agresivni režim koji u ovom trenutku oslikava ono što definišemo kao Putinova Rusija .Možda za tri,pet seadm ili deset godina bude neko liberalno demokratsko društvo.Znate onu čuvenu rečenicu, koju su jos Petrovići kazali:”Kami onom koga Srbija hrani a Rusija brani”,znači i oni su znali da vode tad računa .Današnja Rusija pod vodjsvom nekog ko vodi agresivni rat prema Ukrajini ,ne može biti ne partner ne saveznik već u ovom trenutku je ozbiljan problem ne Crnoj Gori već ukupnom zapadnom balkanu,ukupnom miru u svijetu .Ono što mene brine više u Crnoj Gori ,raniji premijer je koristio termin nepravilno izgovarajući riječ floskula ali imamo zaista jednu floskulu,Evropska unija svi su za zapad svi za EU i svi imaju viziju, a pri tom priča je jedno a djela su drugo.Današnja Evopa je jedno građansko društvo, multinacionalno društvo antifaštičko društvo, vladavina prava  i liberalna ekonomija sloboda.

KODEX.ME: Kod nas su podjele na partizane i četnike u 21.stoljeću,komentar Vaš je?

RADULOVIĆ: Partizani i četnici su svoje bitke završili i istorija je jasna i nedvosmisleno utvrdila poziciju i jednog i drugog pokreta .Jedna je bio na starni okupatora,a drugi antifašistički pokreti i danas se 9.maj slavi kao dan Evrope .Dakle bez ideološke komponente jednog i drugog nije jednako da li ste 42.godine li 43.godine sarađivali sa nacistima okupatorima ili ste vodili oslobodilački pokret i to je riješeno .Istorijska nauka je to riješila.Neprimjerno je da mi to danas zarad dnevnog političkog sadržaja,želimo mjenjati istorijske neupitne fakte koji pri tom nisi sadržani u dokumentima, našim domaćim arhivima, već u italijanskim arhivima ,kako su finansirani pojedini pokreti i kako su ti pokreti dejstvovali na prostoru ne samo Crne Gore, već tad prostoru bivse Jugoslavije .

Ta zloupoteba istorije dovela je da Crna Gora 1989. godine u okviru jedinstvene Jugoslavije bude prva članica Evropske unije, mi smo da ćemo jesti korjenje došli u situaciju da odista smo imali najveću inflaciju u Evropi .Da smo došli u situaciju da budemo bombardovani od strane međunarodne zajednice, da budemo u situaciji da trenutno imamo jako loše školstvo, ,zdrastvo ,da nemamo stabilnu ekonomiju, evo nažalost ugrožavamo finansijsku politiku .Ono što jako brine i na simboličkoj ravni, recimo jedan od predloga za sudski savjet, bio je univerzetski profesionalni sudija Evropskog suda ili prvi sudiija profesor doktor Nebojsa Vučinić, jedan takav kandidat nemože proći za jedno tijelo tog profila ,a bio je sudija evropskog suda za ljudska prava i stekao sva akademska znanja, koji jedan pravnik može da ostvari u svojoj univerzitetskoj karijeri .

KODEX.ME: Kako vi to tumačite?

RADULOVIĆ: To je politički odnos prema određenom kandidatu,jer političke stranke su te koje opredjeljuju da li će izabrati jednog ili drugog kandidata.Meni je razočaravajuće da nacionalna pripadnost i neki drugi kriterijumi i politički dio dva jedan ,tri -jedan ,tri- dva ,četiri-četri ,opredjeljuje sastav tako da danas u Ustavnom sudu prvi put 1963. godine, nemamo univerzetskog profesora.Toliko  o kvalitetu suda koji slavi 60. godina,druga stvar u sudskom savjetu nije mogao da prođe raniji sudija suda za Evropska prava. Upravo cijenjeći te i takve činjenice profesor Vučinić je odlukom njegovih kolega njegovog udruženja, naše pravničke zajednice, izabran da bude treći dbitnik nagade Mijat Šuković koji se dodjeljuje svskih pet godina za poseban doprinos pravnoj nauci ,etici i pravnoj kulturi. Prvi dobitnik bio je doktor Čedomir Bogicević, zatim Zoran Rašović, sad nakon 15 godina Nebojša Vučinić.Mi imamo mjeru vrijednosti ,jer unutar naše zajednice, niši politički kriterijumi, ovdje su kriterijumi koji definiše struka i na ovaj način želimo da pokazujemo odnos kako crnogorsko društvo želimo da vidimo.

Biće mi zadovoljstvo da predhodni dobitnik akademik Zoran Rašovic uruči profesoru Vučiniću nagradu .

Cio interviju pogledajte u nastavku.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.