Otčepite i očistite sudoperu uz samo dva proizvoda

Otčepite i očistite sudoperu uz samo dva proizvoda

Soda bikarbona (natrijum bikarbonat) je osnovna kuhinjska namirnica koja može učiniti čuda za čišćenje odjeće, uređaja, pa čak i odvoda kada su začepljeni

Prirodno mineralno jedinjenje, soda bikarbona može da rastvori mineralne naslage i organske materijale kao što je mast. Soda bikarbona ima blaga dezinfekciona svojstva u borbi protiv bakterija i gljivica koje izazivaju neprijatan miris.

Redovno čišćenje sodom bikarbonom može spriječiti začepljenje. Prije upotrebe hemijskih sredstava za čišćenje odvoda ili rastavljanja sifona za odvod, pokušajte sa sodom bikarbonom da vidite da li radi.

Zagrijte vodu do ključanja, sipajte malo deterdženta za suđe u odvod i pažljivo sipajte ključalu vodu u odvod. Tečnost za pranje sudova će pomoći u rastvaranju masnih začepljenja, prenosi Klix.ba.

Sipajte jednu šolju sode bikarbone u odvod. Za ovo možete koristiti mjernu čašu ili lijevak ako imate manji odvod koji otežava sipanje direktno u odvodni otvor.

Sipajte jednu šolju destilovanog alkoholnog sirćeta u odvod. Soda bikarbona je alkalna supstanca, a sirće je blaga sirćetna kiselina. Kada se to dvoje pomiješa, oni reaguju da se neutrališu.

Nakon što šuštanje prestane, sačekajte pet minuta. Iskoristite ovo vrijeme da zagrijete dvije šolje vode do ključanja. Isperite odvod ovom dodatnom ključalom vodom.

Izvor:AntenaM

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.