Milatović: Članstvo Crne Gore u EU moguće i prije 2030. godine

Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović govorio je na regionalnom skupu Inicijative Balkanski dijalozi.

"U vremenu evidentnog zastoja u politici proširenja, poruke sa evropskih adresa u posljednje vrijeme vraćaju optimizam da Evropska unija ne odustaje od Zapadnog Balkana i da je upravo ovaj region od neprocjenjivog značaja za budućnost evropskog kontinenta. I upravo u trenutku kada je pitanje evropske budućnosti zemalja zapadnog Balkana ponovo aktuelizovano, važno je imati događaje ovog tipa, koji za cilj imaju jačanje regionalne saradnje i razgovor o ključnim izazovima i geopolitičkim implikacijama procesa proširenja Evropske unije", poručio je predsjednik Milatović.

On je kazao da evropska perspektiva za Zapadni Balkan predstavlja ne samo geopolitičku viziju, već i obećanje stabilnosti, trajnog mira, ekonomskog rasta i jačanja demokratskih institucija i vrijednosti.

"To je put ka jačanju demokratije, vladavine prava i ekonomske održivosti, a istovremeno predstavlja i priliku za prevazilaženje sukoba iz prošlosti i izgradnju mostova između naroda. Sa druge strane, ovaj proces mora biti praćen snažnom podrškom Evropske unije, podsticanjem reformi i jasnijom mapom puta kada je riječ o proširenju. Otvorena vrata i jasna perspektiva članstva ključne su za ohrabrivanje zemalja Zapadnog Balkana u procesu naših evropskih integracija" saopštio je predsjednik Milatović.

Rekao je da, kada je riječ o Crnoj Gori, duboko vjeruje da naša zemlja ima značajne prednosti da prva u nizu dođe do punopravnog članstva u EU.

"Danas u Crnoj Gori postoji politička većina koja odbacuje korupciju i narušavanje društvene kohezije kao vid prihvatljivog društvenog djelovanja i odlučuje se da valorizuje ideje koje promovišu pravne i ekonomske reforme i dostizanje evropskog kvaliteta života. Građani i građanke Crne Gore, rekordnom podrškom procesu evropskih integracija, od preko 80%, pokazuju odlučnost usvajanja evropskih vrijednosti. Upravo njima dugujemo ubrzanje naših reformskih procesa, kako bi osim čvrstog uvjerenja, u svakodnevnom životu i radu uvidjeli opipljive prednosti evropskog puta. Crna Gora, kao članica NATO-a, predstavlja svijetli primjer stabilnosti u regionu Balkana. Ne postoje interni problemi koji prijete da ugroze suverenitet naše zemlje, a dodatno Crna Gora nema otvorenih pitanja sa susjedima. Važno je istaći da su vanjska i bezbjednosna politika Crne Gore u potpunosti usklađene sa Evropskom unijom i predstavljaju dokaz naše posvećenosti zajedničkom odgovoru na globalne izazove. Kada govorimo o tehničkom aspektu evropskih integracija, uprkos činjenici da je posljednje poglavlje pregovora sa EU zatvoreno 2017. godine, period nakon toga ne možemo nazvati stagnacijom. 

Pregovaračka struktura u posljednjih nekoliko godina odradila je puno posla koji, iako često nije vidljiv, ne može biti zanemaren. Određena poglavlja spremna su za zatvaranje, a reforme u brojnim oblastima odvijaju se zadovoljavajućom dinamikom. Pred nama su važni zadaci u oblasti borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije, kao i reforme u pravosuđu, što mora biti prioritet nove Vlade, parlamentarne većine ali i svih aktera crnogorskog društva u narednom periodu. Ispunjavanjem ovih zahtjevnih zadataka pristupanje Crne Gore EU može dobiti novu, ubrzanu dinamiku. Imajući u vidu ove prednosti i realne šanse, proces evropskih integracija Crne Gore može imati snažnu dodatnu vrijednost i kada je u pitanju region Zapadnog Balkana. Naša integracija u EU poslala bi veliku poruku našim susjedima, ali i šire, da se reforme zaista isplate. Štaviše, naše pristupanje dodatno bi učvrstilo prisustvo Evropske unije na Zapadnom Balkanu, promovišući ideju da je evropski projekat živ i inkluzivan. 
Potvrda da je Crna Gora bliža Evropskoj uniji od ostalih kandidata i da je punopravno članstvo Crne Gore u Evropskoj uniji moguće i prije 2030. godine, ukoliko se ispune neophodni uslovi, stigla je u prethodnom periodu i sa najviših evropskih adresa. Zato očekujem da ćemo kao društvo imati kapacitet i odlučnost da to i ostvarimo" zaključio je predsjednik Milatović.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.