U Istanbulu uhapšen narko bos iz Albanije
/ - FOTO: PRINTSCREEN/TVITER

U Istanbulu uhapšen narko bos iz Albanije

Turski ministar policije Ali Jerlikaja saopštio je da je u Istanbulu uhapšen šef međunarodnog narko kartela "Kompanija Belo" Dritan Redžepi, koji se sumnjiči za šverc narkotika iz Južne Amerike u Evropu, a za kojim su tragale Italija i Albanija.

Jerlikaja je na društvenoj mreži "X" naveo da je Redžepi u Italiji i Albaniji proglašen krivim za "međunarodna ubistva, trgovinu narkoticima i kidnapovanja", kao i da je za njim raspisana crvena potjernica pod optužbom za "otmice, falsifikovanje putnih isprava, oružja i municije".

"Utvrđeno je da je trgovac otrovima, koje je na međunarodnom planu pratilo naše Odjeljenje za borbu protiv narkotika i Uprava za obavještajne poslove istanbulske policije, pod koordinacijom Generalnog direktorata bezbjednosti. Ušao je u našu zemlju na aerodromu Istanbul sa kolumbijskim pasošem na ime Benjamin Omar Perez Garsija. Odmah je sprovedena akcija hapšenja", naglasio je Jerlikaja i zahvalio se svima koji su učestvovali u ovoj akciji, prenosi Kosovo online.

Narko klan "Kompanija Belo" je godinama snabdijevao Evropu tonama kokaina, piše Albanijan post dodajući da je taj klan bio predmet istraga u septembru 2020. u velikoj operaciji "Los Blankos", koja je raspisala 30 naloga za hapšenje i uhapsila 84 trgovca ljudima.

Kako se navodi, albanski klanovi su samostalno upravljali maloprodajom, ali mogli su da snabdijevaju i druge autonomne grupe poput mafijaških klanova "Madonela di Bari", koji su kupovali isključivo od albanske grupe "Memija", koja je pripadala mreži "Belo".

Na čelu te "kraljevine" bio je Albanac koga poznaje polovina tužilaca Evrope, a koji se u medijima prvi put pojavio 2011. godine kada je pobjegao iz zatvora Voghera.

Redžepi, kako piše Albanijan post, karijeru je započeo kao plaćeni ubica, a 2013. godine, kada je već bio u bjekstvu, osuđen je za dva ubistva počinjena u Albaniji 1998. godine.

Tada je imao samo 18 godina.

Redžepi je upisao Pravni fakultet, sa 20 godina napustio zemlju da bi se sakrio.

Italijanski sud ga je uhapsio 2008. godine zbog trgovine kokainom, ali je posle tri godine pobjegao.

Ponovo je uhapšen 2014. kada je zaplijenjeno 278 kilograma kokaina.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.