Španska ministarka pozvala vladu da zauvijek prekine diplomatske veze s Izraelom

Španska ministarka pozvala vladu da zauvijek prekine diplomatske veze s Izraelom

U samo jednom mjesecu ubijeno je više palestinske djece nego u svim ratovima u cijelom svijetu prošle godine, kazala je Ione Belara, liderka vladajućeg Podemosa

Ono što se događa u Palestini je genocid i pokušaj istrebljenja cijelog naroda, kazala je španska ministarka za socijalna prava, pozivajući na prekid diplomatskih veza s Izraelom.

Govoreći u parlamentu u srijedu, Ione Belara upitala je špansku konzervativnu Narodnu stranku, koja se smatra proizraelskom, hoće li "prestati da bude saučesnik u genocidnoj državi Izrael".

- I to se događa u kontekstu u kojem država Izrael decenijama nezakonito zauzima zemlju koja joj ne pripada, krade domove Palestincima, maltretira ih vršeći svakodnevno nasilje protiv palestinskog naroda - kazala je Belara, koja je lider ljevice, to jest lijevog krila stranke Podemos.

Spomenuvši da se Palestinci suočavaju s "etničkim čišćenjem", rekla je da je ono što vide ovih dana "zastrašujuće", misleći na nemilosrdne vazdušne i kopnene napade izraelske vojske na Pojas Gaze.

- Slažete li se s masivnim bombardovanjem? U samo jednom mjesecu ubijeno je više palestinske djece nego u svim ratovima u cijelom svijetu prošle godine. Osuđujete li ta ubistva - upitala je ministarka očigledno vidno uzrujana.

Kazala je da ono što Izrael radi nije "legitimna odbrana", naglašavajući da većina Španaca želi kraj ovom "genocidu".

- Raskinimo diplomatske odnose s Izraelom jednom zauvijek - zatražila je ona.

Glavni sekretar UN Antonio Gutereš rekao je u srijedu da broj ubijenih civila u pojasu Gaze pokazuje da nešto "jasno nije u redu" s izraelskim vojnim operacijama.

Izvor:Dan

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.