Građevinska industrija u Njemačkoj u velikim problemima
Ilustracija

Građevinska industrija u Njemačkoj u velikim problemima

Skoro polovina svih kompanija u Njemačkoj nije uspjela da popuni svoja upražnjena radna mjesta za kvalifikovane radnike u prvih šest mjeseci prošle godine.

Dok je oko 45 odsto slobodnih radnih mjesta za kvalifikovane radnike ostalo slobodno u svim preduzećima, udio u najmanjim je iznosio čak 62 odsto, prema studiji koju je predstavio Institut za istraživanje tržišta rada (IAB).

U velikim preduzećima udio nepopunjenih radnih mjesta za kvalifikovane radnike bio je manji 24 odsto, prenosi B92.

Istraživanje je pokazalo i velike razlike između sektora. Posebno je pogođena građevinska industrija, sa skoro dvije trećine slobodnih radnih mjesta.

Mnoga radna mjesta ostala su nepopunjena i u sektoru smještaja i ugostiteljstva. Najmanje je "rupa" bilo u javnoj upravi, gdje je tek jedno od deset radnih mjesta ostalo slobodno.

Prema studiji, potražnja za kvalifikovanim radnicima u Njemačkoj je veća nego što je bila prije deset godina.

Od anketiranih kompanija, oko 40 odsto je prijavilo manjak u prvoj polovini prošle godine. Deceniju ranije se žalilo 28 odsto.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.