Fon der Lajen se sastala sa Milatovićem

"Članstvo prije 2030. godine moguće ako ispunite uslove"

Crna Gora je bliža Evropskoj uniji od ostalih kandidata i vjerujem da je perspektiva punopravnog članstva naše zemlje u Evropskoj uniji i prije 2030. godine sasvim realna i moguća, kazao je predsjednik države Jakov Milatović na konferenciji za medije, nakon što je prvobitno uz najviše vojne i državne počasti dočekao predsjednicu Evropske komisije Ursulu fon der Lajen koja boravi u zvaničnoj posjeti Crnoj Gori.

“Nakon konstruktivnog razgovora sa zadovoljstvom mogu reći da su nakon godina pasivnijeg odnosa prema regionu Zapadnog Balkana i dugog perioda promišljanja o sudbini procesa proširenja, ova pitanja ponovo u vrhu agende EU”, kazao je Milatović na konferenciji za medije.

 

On je saopštio da je Fon der Lajen uputila niz ohrabrujućih poruka.

“U razgovoru sam ukazao na značajne komparativne prednosti koje Crnu Goru čine bližom EU od ostalih država kandidata i da je perspektiva punopravnog članstva naše zemlje u EU i prije 2030.godine sasvim realna i moguća”, istakao je Milatović.

Crna Gora, ističe Milatović, praktično nema otvorenih pitanja sa susjedima, članica je NATO-a, najdalje je odmakla u EU integracijama, njena politika je usklađena sa vanjskom politikom EU.

“Crna Gora ima istinski evropski orjentisanu političku većinu. Sve ovo nema nijedna druga zemlja koja pretenduje da bude članica EU”, naglašava Milatović.

On je kazao da se Crna Gora zalaže za primjenu principa “regate”.

“Po kome će se mjeriti pojedinačna dostignuća država u ispunjavanju mjerila za članstvo u EU”, istakao je Milatović.

Iskazuje razumijevanje za kritički stav Evropske unije iskazan u prošlogodišnjem izvještaju o napretku, i nedavno usvojenoj rezoluciji Evropskog parlamenta.

“Nadam se da smo, u tom smislu, na nacionalnom nivou naučili lekcije, i da su se, nakon dužeg perioda nezadovoljavajuće dinamike u realizaciji neophodnih reformi, u Crnoj Gori stekli uslovi za deblokadu procesa”, kazao je Milatović.

Vjeruje da će najodgovorniji politički činioci – u prvom redu novoformirana Skupština i Vlada prepoznati značaj političkog trenutka kada je u pitanju evropska perspektiva Crne Gore, i da će njihovim konstruktivnim djelovanjem biti omogućena puna valorizacija potencijala koji su generisani dugo očekivanim političkim promjenama u zemlji.

“Na tom putu, nedvosmisleno iskazani politički stav građana na proteklim predsjedničkim i parlamentarnim izborima predstavlja jasan putokaz i obavezujuće smjernice za sve nosioce političkih funkcija u zemlj koje su se desile 2020.godine”, kazao je Milatović.

Podsjeća da je u prethodnom izazovnom periodu koji je obilježila nestabilnost i otežano funkcionisanje ključnih institucija u Crnoj Gori, u fokusu njegovog političkog djelovanja bila konsolidacija ukupnih demokratskih, političkih i društvenih potencijala u pravcu ispunjavanja potrebnih preduslova za ostvarivanje članstva u Evropskoj uniji kao ključnog strateškog cilja Crne Gore.

“Ka tom cilju nedavno sam inicirao i predstavio Zajedničku Platformu za Crnu Goru u Evropskoj uniji. Vjerujem da će se, u najskorijem periodu, steći uslovi za ostvarivanje njenih ključnih principa, prije svega kroz kompletiranje nedostajućih ključnih činilaca crnogorskog pravosuđa i njegove ukupne strukturne reforme”, kazao je Milatović.

Ponovio je više puta iskazano uvjerenje da Crna Gora ostaje posvećena ostvarivanju svog evropskog sna, utemeljenog na čvrstim zajedničkim vrijednosnim osnovama.

“Što je jasno potvrdila i dosadašnjim djelovanjem pokazujući da je navedeni stav daleko od deklarativnog, jednostranog ili interesima uslovljenog usaglašavanja sa pozicijama EU. Stoprocentno usklađivanje sa zajedničkom vanjskom i bezbjednosnom politikom Evropske unije govori između ostalog i o geopolitičkom pozicioniranju Crne Gore u ovim izazovnim vremenima, i predstavlja put koji će država nedvosmisleno nastaviti da slijedi i u narednom periodu”, poručio je Milatović.

Fon der Lajen je kazala da je proširenje u vrhu prioriteta EU.

“Crna Gora je već dugo vremena zemlja koja je najviše napredovala u EU i drago mi je što ste odlučni da zadržite tu poziciju. Moja prva poruka je da sad treba da budete fokusirani na zadatak pristupanja i zajedno moramo da završimo taj proces”, istakla je Fon der Lajen.

Ona je kazala da je drugi zadatak približavanja ekonomija Crne Gore i EU.

“Crna Gora ima potencijal da postane veliki snabdvijevač električnom energijom u ovom regionu”, istakla je Fond der Lajen.

Podstičem Crnu Goru da pređe tu poslednju milju što brže i vrata EU će se otvoriti

Na pitanje koliko je realno da Crna Gora i prije 2030.godine može da postane članica EU, Fon der Lajen ističe da nema potrebe za čekanjem.

“Nema potrebe da čekamo. Crna Gora jeste predvodnica ima tu poslednju milju da pređe, potrebno je pogurati. Ako ispunite određene uslove, nećemo se vezivati za datume. Ne postoji neki kalendar procesa pristupanja, već je bitno sprovođenje reformi i napredak ka EU. Podstičem Crnu Goru da pređe tu poslednju milju što brže i tu će se vrata otvoriti”, kazala je ona.

Srbija se godinama brutalno miješa u unutrašnje stvari u Crnoj Gori, te je novinare zanimalo zašto EU ćuti na to.

“Crna Gora je slobodna i demokratska država i izbor je Crne Gore da izabere svoje lidere i formira svoje institucije. Vjerujem u sposobnost Crne Gore da nastavi naprijed pravim putem  i ubjeđena sam da ćete pokazati da ste sposobni da stvorite rezultate a na građanima Crne Gore je da odluće ko će biti lideri”, odgovorila je Fon der Lajen.

Planiran je i susret Fon der Lajen sa novoizabranim premijerom Milojkom Spajićem.

Nakon sastanka, predsjednica Komisije će posjetiti elektroprenosni objekat u Podgorici koji je dio Transbalkanskog koridora za prenos električne energije, koji kofinansira Evropska unija.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.