Milatović ugostio Patrijarha Porfirija u vili “Gorica“
Foto: Instagram

Milatović ugostio Patrijarha Porfirija u vili “Gorica“

Patrijarh srpski Porfirije stigao je u Podgoricu, a na podgoričkom aerodromu dočekao ga je mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije. Predsjdnik Crne Gore, Jakov Milatović, ugostio je Patrijarha Porfirija u vili “Gorica“.

Milatović će u čast Porfirija prirediti svečani ručak, a ručku će prisustvovati mitropolit crnogorsko- primorski Joanikije i episkop budimljansko- nikšićki Metodije, a pozvani su i predstavnici ostalih vjerskih zajednica u Crnoj Gori. Na ručak su pozvani i najviši zvaničnici Vlade i Skupštine, mandatar za sastav nove vlade, predstavnici Glavnog Grada, kao i predstavnici akademske i kulturne zajednice.

Patrijarh će u naredna dva dana načalstvovati proslavom desetogodišnjice osvećenja Sabornog hrama Hristovog Vaskrsenja u Podgorici. Danas, u 18 časova, u podgoričkom Sabornom hramu biće upriličen svečani doček patrijarha Porfirija i desnice Svetog Spiridona Trimituntskog Čudotvorca.

U nedelju, 15. oktobra, u  devet časova liturgijom će načalstvovati patrijarh  Porfirije uz sasluženje više arhijereja SPC  kao i mitropolita Krfa, Paksona i Diapontijskih ostrva Nektarija. Istog dana u 13 časova, patrijarh Porfirije i mitropolit Joanikije osveštaće kamen temeljac crkve Svetog Save i temelje Pravoslavne gimnazije Sveti Sava, čija izgradnja je počela u podgoričkom naselju Stari aerodrom. U 19 časova patrijarh Porfirije će posjetiti crkvu Svetog Đorđa pod Goricom, najstarije bogoslužbeno mjesto u Podgorici, gdje je po predanju svetu tajnu krštenja primio Sveti Simeon Mirotočivi. Svečana duhovna akademija povodom deset godina od osvećenja Sabornog hrama biće održana u 20 časova na platou ispred Sabornog hrama. Besjedu će održati arhimandrit Metodije, iguman manastira Hilandara.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.