Opasna igra: Zašto je Abazović u borbu protiv “šumarske mafije” uključio ANB

Opasna igra: Zašto je Abazović u borbu protiv “šumarske mafije” uključio ANB

Premijer u tehničkom mandatu Dritan Abazović je, okružen najbližim saradnicima mahom iz GP URA, pompezno prije dva dana nakon obilaska devastiranog šumskog prostora u Jelovici u Beranama najavio da je država pokrenula akciju protiv šumarske mafije.

Prilikom njegovog obraćanja crnogorska javnost je obaviještena da je ova akcija rezultirala podnošenjem više krivičnih prijava protiv pojedinaca i pravnih lica koja su osumnjičena za nezakonitu sječu šuma i preradu drveta.

Odlazeći premijer je predočio razmjere štete koju je pretrpjela država i građani, a koja je dostigla navodno iznos od preko milijardu eura.

Međutim, ono što je Abazović posebno naglasio, jeste uloga Agencije za nacionalnu bezbjednost ANB koja je detektovala pojedince i firme za koje, kako tvrdi, postoje saznanja da se bave nezakonitom sječom šume, preradom i prodajom drvnih sortimenata.

“ANB je popisala lica i kompanije za koje se može sumnjati da rade nelegalnu sječu u Crnoj Gori. Podnijete su brojne prijave i formirani predmeti u državnom tužilaštvu ovim povodom”, rekao je Abazović tada.

Postavlja se pitanje zašto je u akciju protiv devastacija šuma uključen ANB.

Na prvi pogled, obični građanin bi pomislio da je dobro da se ANB konačno uključi u otkrivanju zloupotreba i nezakonitosti, te da su rezultati Abazovićevog usmjeravanja Agencije dali opipljive rezultate.

Ali oni koji su bolje upućeni u nadležnosti ANB-a će se zapitati kako je moguće da se Agencija bavi prikupljanjem podataka o krađi i devastaciji šuma.

Možda Abazović smatra da ANB ima bolje kapacitete od nadležnih inspekcijskih službi i policijskih struktura koje se bave ovom problematikom, ili je potrebno da istakne kako ANB i SPO treba da preuzmu nadležnosti tužilaštva.

Ipak, prema saznanjima CdM-a u pitanju nešto sasvim drugo, odnosno riječ je o akciji kojom Abazović preko Borisa Milića i Artana Kurtija pokušava da cjelokupni operativni sastav ANB-a angažuje i fokusira na prikupljanju saznanja koja nijesu u opisu poslova operativnog sastava i u nadležnosti Agencije.

Pozadina svega je, govore nezvanična saznanja CdM-a, onemogućavanje operativnog sastava da se angažuje na planu sprečavanja malignog uticaja iz Beograda i Moskve u vezi formiranja vlade i sa jasnom izraženom namjerom da se mandataru Milojku Spajiću onemogući pribavljanje potrebne većine.

U prilogu tome ide i saznanje CdM-a da su Milić i Kurti naložili realizaciju aktivnosti detektovanja osoba koja nezakonito sijeku šumu i na Primorju, gdje takva pojava nije registrovana jer i nema šuma za eksploataciju.

U svemu ovome zabrinjava insistiranje aktuelnog menadžmenta ANB-a da se svakodnevno svi kapaciteti Agencije usmjeravaju u tom pravcu, što ima direktnu posljedicu za stvaranje prostora za nesmetanu realizaciju obavještajnih aktivnosti na cijeloj teritoriji Crne Gore.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.