Koliko nam je sati sna neophodno svaku noć kako bismo izbjegli
Ilustracija

DOVOLJNO SNA SMANJUJE RIZIK OD BOLESTI

Koliko nam je sati sna neophodno svaku noć kako bismo izbjegli "pivski" stomak

Ukoliko želite održati kilažu ili jednostavno smanjiti masnoću u donjem dijelu stomaka, svaku noć trebali biste spavati oko osam sati.

Naime, nova studija objavljena u časopisu Sleep Medicine istražila je povezanost između nedostatka sna i takozvane viscelarne masnoće koja se nakuplja oko vitalnim organa i samim time povezana je s metaboličkim bolestima i inzulinskom rezistencijom.

Cilj je spavati minimalno sedam sati noću, a istraživanje je pokazalo da jedan sat manje dnevnog sna može povećati masu viscelarnog masnog tkiva od oko 12 grama.

Najnovije istraživanje uključilo je podatke više od 5.100 odraslih osoba u dobi od 18 do 59 godina, koje su odgovorile na Nacionalnu anketu o ispitivanju zdravlja i prehrane SAD-a od 2011. - 2012. godine i 2013. - 2014. godine. Ispitanici su obično spavali oko sedam sati svake noći, a prosječna dob bila je 37 godina.

Nalazi dolaze nakon godina upozorenja o opasnostima nedostatka sna, poput povećanog rizika od infekcije, starenja mozga pa čak i promjena u ponašanju.

Samo prošle godine stručnjaci su utvrdili da gotovo polovica Amerikanaca pati od nedostatka sna. U međuvremenu, izvješće Svjetskog atlasa pretilosti 2023. godine procjenjuje da će više od polovice svijeta imati prekomjernu tjelesnu težinu ili biti pretilo do 2035. godine.

Uzrokovana stresom ili životnim navikama kao što je loša prehrana ili neaktivnost, visceralna masnoća posebno je prijeteća cjelokupnom zdravlju jer može dovesti do dijabetesa tipa 2, srčanih bolesti, moždanog udara, raka dojke, Alzheimerove bolesti i drugih, navodi Healthline.

Izvor:Klix.ba

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.