Ženi je potreban razgovor

Ženi je potreban razgovor

Каda žena priča o nečemu, ona obično ne traži savjet, rešenje ili odgovor. Ona na taj način preispituje svoja osjećanja, a ako primijeti da partner nije spreman da je sasluša, osjećaće se odbačenom. Kroz razgovor sa svojim partnerom ona želi da ostvari prisnost i razumijevanje, kao što to čini i sa svojim prijateljicama. Istinski uticaj na ženu muškarac može ostvariti ukoliko je spreman da je sasluša, ne prekida je dok govori i ne deli savjete.

Razgovor o svakodnevnim problemima, problemima koji možda nikada neće nastati, kao i o nerješivim problemima, pomaže ženi da se bolje osjeća. Kada shvati da je suprug spreman da je sasluša i da je postala predmet njegove pažnje, pomoći će joj da se oseća vrijednom. Iako problemi na ovaj način ne nestaju, napetost se smanjuje i to će ženu učiniti smirenijom.

Žena često analizira probleme svoje porodice i prijatelja. Na ovaj način ona ispoljava svoju brigu i saosjećanje. Ovo „razmišljanje naglas“, razgovor o svemu čime se njene misli bave, emocije pretočene u riječi, veoma su važne za žensku intuiciju.
Za ženu je razgovor o ljudima i ljudskim odnosima sasvim prirodan, jer one na taj način pokazuju zainteresovanost za njihove živote.
Sticanje povjerenja voljene osobe za njih je veoma bitno, a one to postižu tako što će sa tom osobom dijeliti svoja interesovanja i stavove. Ako muškarac pokazuje apatiju ili nezainteresovanost za njene teme, pokazuje da ne poznaje dovoljno njenu ličnost. Na taj način on gubi kontakt sa važnim i vitalnim dijelom njenog bića, a ovaj kontakt je u osnovi jednog dubokog odnosa.

Međutim, kada žena želi da podijeli svoje probleme, muškarac pravi grešku pretpostavljajući da joj je potreban savet. Teško shvata, zbog čega ona postaje sve uznemirenija a on, svjestan toga, sve upornije pokušava da pronađe rešenje za problem. U većini slučajeva, žena ne želi savjet, važno joj je da je suprug sluša i da mu je stalo do nje.

Žena želi da bude sigurna da može slobodno i bez straha da razgovara sa svojim suprugom o svakodnevnim problemima – o brigama, neraspoloženju, o svakodnevnim događajima, poslovima, o svemu što je rekla, o uspjesima i neuspjesima, o djeci i vaspitanju, ili o brizi za zdravlje roditelja. Ono što muškarca zbunjuje su detalji koje žena u razgovoru koristi i on često pokušava da pronađe vezu između ovih detalja i problema. Svo vrijeme dok žena priča, muž pokušava da pronađe rješenje za problem. Nažalost, on ne shvata suštinu. Žena, jednostavno, želi da sve svoje „tajne“ podijeli sa nekim koga voli i u koga ima povjerenja, kao i da osjeti to isto poverenje i sa druge strane i njegovu spremnost da je sasluša. Ako suprug odbija ulogu slušaoca, ona će biti uznemirena, a rezultat je, najčešće, nepotrebna rasprava o sasvim nevažnim stvarima.

Ako muškarac shvati svoju ulogu, posveti ženi dovoljno pažnje i sasluša je, oboje će doživjeti osjećaj bliskosti i intimnosti koji će prevazići i njena i njegova očekivanja. Korist je obostrana. On neće više biti samo njen ljubavnik, već najbolji prijatelji i saputnik.

Izvor: Život i zdravlje

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.