Evropski sud poništio dokaze turske usluge šifriranja (AŽURIRANJE)

Evropski sud poništio dokaze turske usluge šifriranja (AŽURIRANJE)

Istog dana kada je generalni pravobranilac u holandskom Vrhovnom sudu preporučio da se dozvoli korištenje ćaskanja sa hakovanog EncroChat servera kao dokaza, Evropski sud za ljudska prava izbrisao je dokaze iz hakovane komunikacijske usluge u Turskoj. Kakve bi posljedice ova presuda mogla imati za holandske slučajeve s dokazima EncroChat-a i Sky ECC-a? Slučaj se odnosio na osudu bivšeg nastavnika za članstvo u oružanoj terorističkoj organizaciji, odnosno 'Gülen pokretu'. Turske vlasti tu grupu smatraju odgovornom za pokušaj puča od 15. jula 2016. godine. Presuda je presudno zasnovana na porukama koje je slao koristeći uslugu šifriranja ByLock, za koju su turski sudovi rekli da je dizajnirana za isključivo korištenje članova Gülenovog pokreta. Bylock je imao oko 100.000 korisnika širom svijeta.

 Nemoguće testirati

Evropski sud je presudio da je bilo nemoguće da osuđeni nastavnik testira da li je zakonito prikupljen u pogledu njegovog pristupa dokazima ByLock. Stoga nije mogao osporiti te dokaze tokom suđenja u Turskoj. Prema mišljenju Suda, time je prekršeno njegovo pravo na pravično suđenje prema članu 6. Evropske konvencije o ljudskim pravima.

Vjerovati

Ove sedmice, AG pri Vrhovnom sudu presudio je u vezi sa EncroChat-om u takozvanom slučaju Vlierbes da ne treba testirati zakonitost i pouzdanost dokaza iz Encro poruka jer se primjenjuje “princip povjerenja”: holandske sudije može se osloniti na to da je francuski sud izvršio dovoljan nadzor. Hakiranje od strane policije na EncroChat servere dogodilo se u Francuskoj, uz francusko zakonsko odobrenje.
Teži
 

 Evropska osnovna prava uvijek nadmašuju nacionalnu sudsku praksu. Šta ako se ovaj slučaj holandske bazge preda Evropskom sudu? Advokat Justus Reisinger, koji vodi mnoge predmete koji uključuju dokaze iz servisa za šifriranje, smatra da presuda u turskom slučaju ukazuje da će pravo osumnjičenog da može sam testirati dokaze imati veću težinu u Evropskom sudu. Toliko teže od činjenice da je francuski sudija nadgledao prikupljanje Encro dokaza. Reisinger: Sud potvrđuje da čak iu krivičnim predmetima koji uključuju dokaze iz šifrovanih komunikacionih usluga, osumnjičeni u principu ima pravo na „otkrivanje “ svih potencijalnih dokaza koji su dostupni Državnom tužilaštvu. AG pri Vrhovnom sudu smatrao je ove sedmice da testiranje dokaza prikupljenih u inostranstvu (kao što su EncroChat poruke) u Holandiji treba da se odvija samo u vrlo izuzetnim slučajevima.

Evropski sud se ne slaže sa tim stavom. 

Prvo se primjenjuje pravo osumnjičenog da testira dokaze, zatim sudija ispituje da li je osumnjičeni u pravu u svojim mogućim prigovorima na dokaze. Reisinger: Ovo 'otkrivanje' se može odbiti samo u posebnim slučajevima, kažu u Sudu, i zbog toga je ova odluka Evropskog suda toliko relevantna. U Holandiji sudije gotovo uvijek pretpostavljaju suprotnu situaciju: odbrana dobija više informacija tek kada postane očigledno da su važne ili čak neophodne. Sud sada kaže da svako odbijanje da se preispitaju šifrirani dokazi moraju biti vrlo precizno obrazloženi od strane sudija. Nijedan od holandskih slučajeva sa EncroChat ili Sky ECC dokazima još nije spreman za saslušanje pred Evropskim sudom. Očekuje se da će Vrhovni sud donijeti odluku u slučaju Vlierbes u decembru. Vrhovni sud obično sledi savet AG. U ovom slučaju, Vrhovni sud će morati pogledati i evropsku presudu u turskom slučaju.

Svi korisnici

U turskom slučaju, sudije u Turskoj su obrazložile da svako ko je koristio Bylock chat može u principu biti osuđen za članstvo u oružanoj terorističkoj organizaciji samo na toj osnovi. Evropski sud smatra da je takav jednoobrazan i globalan pristup Bylocku u suprotnosti sa članom 7. evropskih ljudskih prava: nema kazne bez zakona. Mora postojati efikasna zaštita od proizvoljnog gonjenja, osuda i kažnjavanja. Ta izjava bi mogla postati relevantna i za holandske slučajeve. Državno tužilaštvo je pretpostavilo da su svi korisnici usluga enkripcije kao što su EncroChat i Sky ECC bili kriminalci.

Velika soba

Evropski sud je presudio u turskom slučaju u takozvanom Velikom veću od sedamnaest sudija. Veliko vijeće donosi odluke u složenim ili kontroverznim slučajevima. U pitanju povrede prava na pravično suđenje (član 6.) jedanaest sudija je glasalo za odluku, a šest protiv. U slučaju člana 7. odnos je bio šesnaest za i jedan protiv.


https://www.crimesite.nl/europese-hof-zet-streep-door-bewijs-turkse-encryptiedienst/?fbclid=IwAR3nTTS_43QtoKFvPicTZjCPZt4QtYV9qPy_SSMhVfhAGyCq0XqLJVnJtTQ



 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.