Lijeka
Ilustracija

Naredne sedmice dopuna

Lijeka "diazepam klizma" nema u apotekama: U KCCG redovno stanje

U apotekama širom Crne Gore nema lijeka"diazepam klizma", a dopuna tog medikamenta, očekuje se naredne sedmice, rečeno je Portalu RTCG iz Montefarma. U Kliničkom centru Crne Gore, situacija je drugačija – još postoje zalihe diazepama.

Roditelji čije je dijete imalo febrilnu konvulziju, odnosno grčeve pri povišenoj temperaturi, požalili su se redakciji RTCG-a kazavši da se u tim situacijama koristi "diazepam klizma", odnosno rastvor za rektalnu primjenu ali da ga nijesu mogli pronaći "iako su prevrnuli čitav grad“ da to učine.

"Nije ga bilo u apotekama, i jako smo se uplašili jer nam je rečeno da se samo taj lijek koristi za ovakve situacije“, kazala je majka djeteta koje je imalo febrilnu konvulziju.

Iz Montefarma kažu da je tačno da lijeka nema trenutno, ali da će uskoro doći nova serija i određene količine.

Uvoznik je Glosarij.

"Što se tiče lijeka 'diazepam klizme', ovlašćeni uvoznik Glosarij d.o.o. najavio je isporuku tokom sljedeće sedmice, nakon čega će biti distribuiran u skladu sa potrebama javnih zdravstvenih ustanova i naših apoteka“, kazali su nam iz Montefarma.

U Institutu za bolesti djece Kliničkog centra Crne Gore naveli su za naš Portal da u toj zdravstvenoj ustanovi ima ovog lijeka.

Kazali su i koje su zamjene za dijazepam.

“U Institutu za bolesti djece Kliničkog centra Crne Gore nije bilo nestašice navedenog lijeka. Diazepam se koristi za prekidanje konvulzivnog napada kod djece. Takođe, ljekovi koji se koriste za navedeno stanje, ali ne kao prvi izbor su flormidal i fenobarbiton kojih takođe imamo u dovoljnoj količini”, istakli su u odgovorima.

Iz Montefarma napominju da oni nijesu direktni uvoznik ljekova i medicinskih sredstava, te da nabavke u rade u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama raspisivanjem javnih poziva, osnosno tendera za potrebe sektora javnog zdravstva.

“Zbog toga nijesmo u mogućnosti da odgovorimo na pitanje zašto bilo kog lijeka nema na tržištu u Crnoj Gori. Dakle, ukoliko ovlašćeni uvoznik i distributer ne isporuči lijek ugovoren tenderskm procedurom, Montefarm može samo prenijeti informaciju koju dobije od istog“, naveli su iz Montefarma.

Istakli su da, što se tiče lijeka "diazepam klizme", ovlašćeni uvoznik Glosarij d.o.o. najavio je isporuku tokom sljedeće sedmice. 

Ovaj lijek koristi se kao prvi izbor pri febrilnim konvulzijama kod djece koja dobiju visoku temperaturu a najčešće se javljaju od trećeg mjeseca do pete godine.

Grčevi roditeljima izgledaju zastrašujuće, jer se ispoljavaju tako što dijete iznenada i naglo, okrene oči u jednu stranu, izgubi svijest i trza nogama i rukama, najčešće krklja, poplavi oko usana i povremeno ima pauze disanja.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.