Voće broj jedan za snižavanje krvnog pritiska

Voće broj jedan za snižavanje krvnog pritiska

Konzumiranje više voća i povrća može pomoći u snižavanju krvnog pritiska, ali jedno voće prepuno hranljivih materija se izdvaja od ostalih.

Visok krvni pritisak, koji se naziva i hipertenzija, dovodi vas u povećan rizik od srčanog ili moždanog udara. Pored lijekova, promjene u ishrani mogu vam pomoći da kontrolišete visok krvni pritisak.

Smanjivanje prerađene hrane sa visokim sadržajem natrijuma je dobar početak.

Ako ste čuli da voće treba izbjegavati jer sadrži prirodne šećere, tu smo da vam kažemo da mu je mjesto u zdravoj ishrani.

Voće ima mnogo korisnih hranljivih sastojaka koji mogu pomoći u poboljšanju vašeg zdravlja i smanjenju visokog krvnog pritiska, zbog čega DASH dijeta podržava jedenje više voća.

Voće sadrži kombinaciju korisnih hranljivih materija, uključujući vlakna, kalijum i antioksidante, za koje istraživanja pokazuju da mogu pozitivno uticati na krvni pritisak.

Na primjer, velika studija iz 2019. objavljena u „Journal of the American Heart Association“ otkrila je da konzumiranje tri porcije voća dnevno smanjuje rizik od razvoja visokog krvnog pritiska za šest procenata.

Vlakna, važan nutrijent koji se nalazi u namirnicama poput voća, povrća, mahunarki i celih žitarica, imaju niz prednosti, od kojih su mnoge povezane sa poboljšanim zdravljem srca.

Kada dodajete više voća u tanjir, pomislite na borovnice. Iako većina voća ima neke prednosti koje mogu pomoći u snižavanju krvnog pritiska, ovo bobičasto voće je na vrhu, jer je odličan izvor vlakana i puno je antioksidanata, prenosi Klix.ba.

Studija o hipertenziji iz 2021. godine koja je uključivala preko 900 učesnika otkrila je da su oni koji su konzumirali 1,6 porcija borovnica (nešto više od jedne i po šolje) svakog dana imali sistolni krvni pritisak koji je u proseku bio niži za 4,1 mm Hg.

Ovo istraživanje je bilo zaista impresivno jer je smanjenje sistolnog krvnog pritiska za 5 mm Hg dovoljno da smanji rizik od srčanog ili moždanog udara za 10 odsto.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.