Očekuje se novo širenje koronavirusa u Crnoj Gori
Ilustracija

Očekuje se novo širenje koronavirusa u Crnoj Gori

Iz Instituta za javno zdravlje Crne Gore (IJZCG) za "Dan" su kazali da je na osnovu uvida u podatake evidentan rast novozaraženih sars-kov-2 virusom.

"Početak školske godine je događaj koji, zajedno sa opuštenim načinom ponašanja i pojavom novih mutiranih podsojeva koji se registruju na globalnom nivou, može dovesti do porasta u obolijevanju od kovid-19", upozoravaju iz IJZCG.

U odgovoru na pitanje da li su novootkriveni podsojevi mutiranog omikron soja dominantniji kod novozaraženih osoba u Crnoj Gori iz IJZCG kažu da je registrovano nekoliko podvarijanti virusa.

"Među sekvenciranim uzorcima za period 16.8.–25. 8. 2023. godine dokazano je: prisustvo EG.5.1 Omicron XBB.1-like (eris) podvarijante kod 25 odsto sekvenciranih uzoraka; prisustvo FL.1.5.1 Omicron XBB.1-like (Fornax) podvarijante kod 12,5 odsto sekvenciranih uzoraka; prisustvo GE.1 Omicron XBB-like (Acrux) podvarijante kod 25 odsto sekvenciranih uzoraka; prisustvo Omicron XBB.1.16 (Arcturus) podvarijante kod 25 odsto sekvenciranih uzoraka. Među sekvenciranim uzorcima nije dokazano prisustvo BA.2.86 (pirola) podvarijante SARS-CoV-2", ističu iz IJZCG.

Upitani da li očekuju da će ovaj pojava mutiranih podsojeva virusa dovesti do značajnijeg rasta broja zaraženih u narednom periodu, iz IJZCG upozoravaju da se na osnovu podataka koji se bilježe može očekivati da će novi podsoj dovesti do povećane transmisije virusa u nadolazećim sedmicama.

"Institut za javno zdravlje Crne Gore nastaviće kontinuirano da sprovodi epidemiološki nadzor nad virusom u zemlji i, u skladu sa stanjem na terenu, na najbolji mogući način odgovoriće na nove potencijalne prijetnje po javno zdravlje. IJZCG apeluje na građane da poštuju važeće protivepidemijske mjere i da se vakcinišu protiv COVID-19, posebno osobe u povećanom riziku od razvoja teških kliničkih formi bolesti (osobe sa komorbiditetima, hroničnim bolestima i imunodeficijencijom)", naveli su iz IZCG.

Prema posljednjem objavljenom sedmičnom izvještaju za period od 6. do 12. septembra, registrovano je 199 novih slučajeva zaraze na uzorku od 1.752 testirane osobe. Udio pozitivnih slučajeva u ukupnom broju testiranih iznosio je 11,36 odsto. Sedmicu ranije broj novootkrivenih slučajeva zaraze koronom bio je 137. Novi podaci biće objavljeni sredinom ove sedmice.

Tokom izvještajnog perioda IJZCG nije prijavljen nijedan smrtni ishod povezan sa kovid infekcijom.

Ukupan broj preminulih povezanih sa COVID-19 infekcijom u Crnoj Gori od početka pandemije je 2.828.

U toku nabavka 22.635 doza vakcina protiv gripa

"Dan" je pitao IJZCG i da li su nabavljene vakcine protiv sezonskog virusa i, ukoliko jesu, kada će i u kojoj količini biti distribuirane domovima zdravlja.

"Tenderom za ovu godinu predviđena je nabavka 22.635 doza vakcina protiv sezonskog gripa. Postupak nabavke je u toku, a kao i svake godine, vakcine protiv sezonskog gripa Montefarm distribuira zdravstvenim ustanovama u oktobru", odgovorili su iz IJZCG.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.