Rusija iznosi razloge za pokretanje invazije na Ukrajinu
Foto: Beta/AP

Sud u Hagu

Rusija iznosi razloge za pokretanje invazije na Ukrajinu

Rusija i Ukrajina danas ukrštaju koplja pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu, u slučaju u kojem Rusija tvrdi da je invaziju na Ukrajinu pokrenula kako bi spriječila genocid.

mbasador ukrajinskog Ministarstva spoljnih poslova Anton Korinevič i generalna direktorka za međunarodno pravo ukrajinskog Ministarstva spoljnih poslova Oksana Zolotarjova prisustvuju danas saslušanju na kome Rusija iznosi svoje prigovore protiv nadležnosti Međunarodnog suda u slučaju genocida koji je pokrenula Ukrajina.

Ukrajina tvrdi da je Moskva lažno primijenila zakon o genocidu da bi opravdala svoju invaziju 24. februara 2022. godine.

Ukrajina je slučaj iznijela pred najviši sud Ujedinjenih nacija nekoliko dana nakon ruske invazije. Kijev smatra da Rusija krši međunarodno pravo tvrdnjom da je invazija bila opravdana kako bi se spriječio genocid u istočnoj Ukrajini, prenosi Hina.

Rusija želi da se slučaj odbaci i ne priznaje nadležnost Međunarodnog suda pravde. Saslušanja bi trebalo da traju do 27. septembra i neće se baviti meritumom, već će se fokusirati na pravne argumente o nadležnosti.

Moskva kaže da Ukrajina koristi slučaj kao zaobilazni način da dobije presudu o cjelokupnoj legalnosti vojne akcije, a Ukrajina je već ostvarila manju pobjedu kada je sud odlučio u njenu korist u preliminarnoj odluci u martu prošle godine. Na osnovu toga, sud je naredio Rusiji da odmah prekine vojne operacije u Ukrajini.

Sud će saslušati i 32 druge zemlje koje podržavaju tvrdnju Ukrajine da je sud nadležan i da treba da nastavi sa slučajem.

Rusija je ignorisala naredbe suda da zaustavi vojne operacije, a sud nema način da ih sprovede, ali pravni stručnjaci kažu da će eventualna presuda u korist Ukrajine biti važna za eventualna buduća potraživanja ratne odštete.

Povelja o genocidu Ujedinjenih nacija iz 1948. godine definiše genocid kao zločin počinjen s namjerom da se, potpuno ili djelimično, unište nacionalne, etničke, rasne ili religiozne grupe.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.