Uljarević i Bajramspahić poručile: Spajić tokom pregovora nije pokazao da su mu evropske integracije primarne

Uljarević i Bajramspahić poručile: Spajić tokom pregovora nije pokazao da su mu evropske integracije primarne

Mandatar Milojko Spajić tokom pregovora o formiranju nove vlade nije pokazao da su mu evropske integracije primarne, a veće interesovanje nisu pokazale ni političke partije koje su u pregovore uključene, ocjenjuju sagovornice Gradske RTV Dina Bajramspahić i Daliborka Uljarević. Dug tehnički mandat Abazovićeve vlade, ali i odugovlačenje formiranja nove, kako kažu, negativno utiču na izvještaje o napretku, a, kako dodaju, česta promjena pregovaračke strukture dodatno nanosi štetu.

Iznenađujuće je koliko se učesnici pregovora nisu ni pretvarali da zajednički rade na onome šta će biti suština funkcionisanja nove vlade, kaže građanska aktivistkinja Dina Bajramspahić. 

Sam način na koji su se akteri pregovora bavili ministarstvom evropskih integracija i strukturama koje bi trebalo da rukovode ovim procesom, kako ističe, govori jako puno.

„Način na koji su oni koji vode te pregovore nudili to ministarstvo, pokazujući da im nije mnogo značajno, ali i oni drugi koji su ga odbijali ne smatrajući ga mnogo vrijednim govori sve o tome koliko je u vrhu agende te vlade zaista proces EU integracija, na žalost. Iako su im deklarativno puna usta EU integracija, kada treba da se radi i kada treba da se napravi detaljan i precizan plan kako će se postizati rezultati, to jednostavno nikoga ne interesuje. Prosto se nije istakao ijedan javni funkcioner koji je pokazao spremnost da preuzme taj resor i da ga kvalitetno vodi”, kaže Dina Bajramspahić, građanska aktivistkinja.

Mandataru Spajiću evropske integracije do sada nisu bile primarne, smatra Daliborka Uljarević, izvršna direktorica CGO-a. Ističe da će formiranje novog ministarstva za evropske poslove oduzeti dragocjeno vrijeme u ispunjavanju EU agende.

„A mi nemamo vremena za gubljenje. Nas čeka vrlo loš izvještaj Evropske komisije. Nismo ni do sad radili kao država i kao institucije da se isprave prethodne ocjene i ako vi još pola godine gubite na onome što je uspostavljanje tih struktura koje će opet biti ograničenog roka bojim se da sami sebi uskačemo u stomak i da nemamo onda šta da tražimo od Brisela zato što mi nismo u stanju da elementarne zadatke ispunimo”, kaže Ulajrević.

Uljarević napominje da bi mnogo korisnije rješenje bilo formiranje posebne kancelarije glavnog pregovarača pri kabinetu premijera.

„Da taj glavni pregovarač faktički bude na svakoj sjednici vlade, da nas upoznaje sa dinamiko ispunjavanja obaveza na putu ka EU, a podsjetiću, evropeizacija nije ništa drugo do demokratizacija društva. I da politički kišobran tom glavnom pregovaraču bude premijer. Jer ovako, ako imamo ministra evropskih poslova, koji vidjeli smo po nekim definicijama i ranije kada su postojala ta ministarstva postaje i glavni pregovarač, mi činimo tu pregovaračku strukturu strukturno nestabilnom zato što vam se sa svakom vladom mijenja glavni pregovarač”, istakla je Uljarević.

Da Crna Gora nema vremena za gubljenje saglasna je i Bajramspahić.

„Proces EU integracija je zakočen faktički. Da bi se otkočio mora da se pokaže ozbiljnost koju mi još uvijek nismo vidjeli. I sve ovo što vidimo, pregovori jako gube vrijeme imajući u vidu da u oktobru ćemo imati izvještaj o CG, da se ne radi ništa na tome da se malo poprave i ublaže ocjene za taj oktobarski period”, kaže Bajramspahić.

Ne obećava, poručuje Bajramspahić, ni što pojedini politički akteri imaju nonšalantan odnos prema pregovorima o formiranju nove vlade i predlažu da traju još dva mjeseca kako bi došlo do novog prekomponovanja parlamentarne većine. Uz dug tehnički mandat Abazovićeve vlade, to će se dodatno loše odraziti na proces integracija, zaključuju sagovornice Gradske televizije. 

Izvor: gradski portal

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.