ASK tuži premijera i još osam funkcionera
Agencija za sprječavanje korupcije

Pokrenuti prekršajni postupci zbog kršenja odredbi Zakona o sprečavanju korupcije

ASK tuži premijera i još osam funkcionera

Agencija za sprječavanje korupcije pokrenula je postupke protiv javnih funkcionera Dritana Abazovića, Filipa Adžića, Ane Novaković Đurović, Ervina Ibrahimovića, Admira Adrovića, Vladimira Jokovića, Dragoslava Šćekića, Nika Đeljošaja i Vladimira Martinovića zbog sumnje da su prekršili odredbe Zakona o sprječavanju korupcije koje se odnose na ograničenja u vršenju javnih funkcija, rečeno je Portalu RTCG iz te institucije.

Prije dva dana prošao je zakonski rok od 30 dana u kojem su poslanici novog saziva Skupštine bili u obavezi da podnesu ostavku na jednu od dvije funkcije koju obavljaju (javnu djelatnost ili poslaničku poziciju).

Abazović je juče saopštio da je pisao je direktorici ASK-a Jeleni Perović i informisao je da neće podnijeti ostavku na poslaničku funkciju sve do izbora nove vlade.

Iz ASK su juče najavili u izjavi za naš portal da će protiv svih poslanika koji obavljaju duple funkcije da pokrenu prekršajni postupak pred sudom, što su danas i učinili.

“ASK će protiv poslanika koji obavljaju još jednu nespojivu javnu funkciju, u smislu člana 12, Zakona o sprječavanju korupcije, podnijeti zahtjeve za pokretanje prekršajnih postupaka pred nadležnim prekršajnim sudovima, i pokretati upravne postupke”, precizirali su juče za Portal RTCG.

Kako su naveli, nadležni prekršajni sudovi će utvrđivati kršenje zakona i izricati odgovarajuće sankcije.

“Nakon okončanja upravnih postupaka, Agencija će, u slučaju utvrđivanja kršenja Zakona, na osnovu člana 42, obavijestiti, kako je to navedeno u Zakonu, „organ vlasti u kojem javni funkcioner vrši javnu funkciju i organ nadležan za izbor, imenovanje, odnosno postavljenje javnog funkcionera, radi pokretanja postupka razrješenja, suspenzije ili izricanja disciplinske mjere“, piše u odgovorima.

Da podnesu ostavku na jednu od dvije važne funkcije, poslanici su imali vremena do ponedjeljka.

Zakon su u ovom smislu ispoštovali poslanik sa liste koalicije "Za budućnost Crne Gore" Milutin Đukanović koji je odlučio da zadrži poziciju predsjednika Odbora direktor EPCG, kao i predsjednici opština Herceg Novi Stevan Katić, Nikšića Marko Kovačević, Mojkovca Vesko Delić.

To je učinio i prvi čovjek opštine Plav Nihad Canović.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.