U Ulcinju boravi oko 47.000 registrovanih gostiju, nelegalni smještaj i dalje veliki problem

Turistička sezona je u punom jeku u Ulcinju, a grad je pun gostiju uprkos vremenskim neprilikama koje su obilježile početak avgusta. Iz Turističke organizacije opštine Ulcinj ističu da su zadovoljni posjetom najjužnijeg grada na crnogorskoj obali.

“Po zadnjem presjeku koji smo imali bilo je blizu 47.000 prijavljenih gostiju, što je za nekih 7% bolje od prošle godine. Kada su u pitanju tržišta sa kojih nam dolaze gosti, kao i svake godine u ljetnjem periodu, najviše gostiju imamo sa tržišta Kosova sa 28%, tu su opet gosti iz regiona, Srbije i Bosne sa po 15%. Raduje činjenica da svake godine imamo sve više gostiju sa njemačkog tržišta, ove godine su procentualno prisutni sa 11%. Tu su i gosti iz Poljske, Češke, Rumunije, Rusije i iz drugih regionalnih tržišta sa manjim procentom učešća u broju prijavljenih gostiju,” saopštila je Zana Savran iz TO Ulcinj.

Savran ipak napominje da je statistika nastala na osnovu broja prijavljenih gostiju, te da situacija na terenu može biti znatno drugačija. Podsjetila je na veliki problem nelegalnog smještaja i neprijavljivanja boravka gostiju, te apelovala na rješavanje ovog problema.

“Očekujemo da će ovih dana biti još bolje stanje što se tiče prijave, ali ne možemo reći da smo zadovoljni jer znamo da veliki broj gostiju boravi u nelegalnom smještaju i kod stanodavaca koji izbjegavaju da rade prijave turista. Nadamo se da ćemo ubuduće uspjeti da prevaziđemo ovaj problem, jer to nije stvar koja se vuče ove godine, nego dugi niz godina. Nadamo se da ćemo u saradnji sa drugim primorskim gradovima koji imaju ovaj problem uspjeti da u legalne tokove dovedemo sve ono što se dešava u našem gradu,” istakla je predstavnica lokalne turističke organizacije.

Da je ova sezona u Ulcinju bolja nego što govore podaci dobijeni na osnovu broja prijavljenih gostiju, ističu i hotelijeri i zakupci plaža.

“Na osnovu onoga što vidim, mislim da je sezona bolja nego prethodne godine. Druga stvar je što se boravišna taksa ne plaća kako treba, ali mislim da imamo duplo više gostiju nego što je prikazano na osnovu podataka o boravišnoj taksi. Što se tiče hotela “Nobel” mi smo prezadovoljni sa sezonom, naši kapaciteti su puni i nadam se da će tako ostati i do kraja septembra,” kazao je vlasnik hotela “Nobel”, Nedžad Hasanaga.

Veliko zadovoljstvo zbog trenutnog razvoja tursitičke sezone u Ulcinju ističe vlasnik Kampa u prirodi i zakupac plaže Giovanni Beach, Marko Škrelja.

“Što se tiče mog kampa, kapaciteti su 100% popunjeni cijeloga jula, očekujem da će tako biti i tokom avgusta, a imamo i rezervacije za septembar. Plaža je na nekom procentu možda manje brojčanom, ali je finansijski u istom nivou zbog čega ipak vlada veliko zadovoljstvo u našem poslovnom timu. Ovdje dominiraju naši tradicionalni gosti sa Kosova. Preovladavaju i gosti iz regiona, Srbije, Bosne. Imamo dosta gostiju iz Austrije, Češke, Poljske… Struktura gostiju se ovih godina svakako po malo mijenja,” ispričao je Škrelja.

S druge strane, vlasnik auto-kampa “Safari” i hotela “Laguna”, Petar Delić iskreno govori da nije u potpunosti zadovoljan sezonom i da je već unapred uočio da će jul mjesec biti znatno lošiji u odnosu na prethodnu godinu.

“Možemo reći da smo imali određenu turističku rupu u drugoj polovini jula. Zbog toga što smo izgubili na posjećenosti tokom juna zbog vremenskih neprilika i sada u ovom period kada smo tri dana imali kišu, ne mogu reći da sam u potpunosti zadovoljan, ali šta je tu je. Može to mnogo bolje. Očekivali smo bolju posjetu u julu koju nismo imali, ali sada je avgust doveo mnogo turista. Imamo turiste sa svih strana. Uglavnom su sa prostora bivše Jugoslavije, naša dijaspora sa Kosova, imamo primjetno dosta gostiju iz Srbije i Bosne, što nas jako raduje i mislim da će hotelski kapaciteti iz godine u godinu biti sve više popunjeni, kako u Ulcinju, tako i u cijeloj Crnoj Gori,” kazao je Delić.

Kako bi svim gostima u Ulcinju boravak učinili što atraktivnijim i ugodnijim, ali i kako bi dobru posjećenost proširili i na period van glavne turističke sezone, u TO Ulcinj pažljivo pripremaju manifestacije i programe za najrazličitije strukture društva.

“Otvaranje ljetnje tursitičke sezone smo obilježili sa koncertom svjetski poznatog tenora sa Kosova, Rame Lahaja, i tako smo nastavili sa manifestacijama. Ono što nas očekuje u avgustu jeste Međunarodni sajam knjiga, 23. imamo Dane bamije koji se već tradicionalno organizuju u Starom gradu, od 25. avusta počinje manifestacija na Ulcinjskoj solani koja će se održavati četiri nedjelje zaredom, u septembru imamo koloniju umjetnika, a u oktobru ćemo uobičajeno imati “Jesenju korpu”, manifestaciju koja je već postala tradicionalna. Nadamo se da će u međuvremenu biti i drugih manifestacija koje će na neki drugi način gostima nuditi malo drugačiju ponudu i u postsezoni dovesti goste u većem broju u naš grad,” ispričala je Zana Savran ispred TO Ulcinj.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.