Vukadinović: Spajić napravio grešku u startu, treba da podijeli resore srazmjerno jačini konstituenata
Srđan Vukadinović

Vukadinović: Spajić napravio grešku u startu, treba da podijeli resore srazmjerno jačini konstituenata

Politički analitičar i univerzitetski profesor Srđan Vukadinović smatra da lider Pokreta Evropa sad Milojko Spajić kao budući mandatar treba da sastavi Vladu od najjačih konstituenata, odnosno da u nju, pored PES-a, uđu i koalicija "Za budućnost Crne Gore" i Demokrate.

Vukadinović je u razgovoru za "Dan" istakao da bi takva vlada garantovala punu političku stabilnost i mogla nesmetano da radi na ulasku Crne Gore u Evropsku uniju.

"Spajić će teško sastaviti Vladu po sistemu po kojem je krenuo, bez velikih kompromisa. Mora da pravi kompromise prema manjinama, koje su pokazale značajan ucjenjivački kapacitet, prema svojoj partiji i prema zapadnim ambasadama. Teško će sve to napraviti. Napravio je grešku u startu, ali još može da je ispravi. Jednostavno je trebalo da formira Vladu prema jačini partija koje participiraju u njoj", kaže Vukadinović.

Kako je dodao, situacija je bila jednostavna i trebalo je sastaviti moguću vladu.

"Vlada je odraz politike, a politika je umijeće mogućeg, a ne nekakve iracionalnosti. Kada je saopštio da su neki politički subjekti nepoželjni, Spajić je sebi postavio neke limite, koji mu se sada vraćaju kao bumerang. Teško je postići da sve manjine idu sa bivšim Demokratskim frontom, a moguće je da bude problem između Demokrata i Socijalističke narodne partije, pa se ti limiti sve više multiplikuju. I unutar samog PES-a postoje određeni problemi. Spajić očigledno ne zna kako će reagovati Civis, Ujedinjena i Alternativa", rekao je Vukadinović.

Po njegovom mišljenju, pitanje je da li Spajić ima podršku sva 24 poslanika sa njegove liste.

"Mislim da je ludost širiti Vladu na čak 24 ministarstva, kako neki pominju, jer je to mnogo za malu Crnu Goru. Previše nam je partitokratije, a ovo povećanje nije zbog buduće efikasnosti Vlade, već zato što je potrebno zadovoljiti apetite mnogih partija. Koliki su ti apetiti vidjeli smo tokom konsultacija, a sada se već pominje i mogućnost da i Socijaldemokrate uđu u Vladu", kazao je Vukadinović.

Govoreći o podršci mandataru, ocijenio je da je ona u ovom trenutku načelna i nikako bezrezervna.

"I načelna podrška traje do trenutka kada se procijeni da li će biti zadovoljeni apetiti partija koje su pozvane na razgovore. Ukoliko nijesu, mandatar odmah gubi podršku. Očigledno je da Spajić neće moći svima da udovolji bez obzira što stalno povećava broj ministarstava. Po svoj prilici, Spajić će biti u problemima i teško da će uspjeti i za 60 dana da formira 44. Vladu", smatra Vukadinović.

On ponavlja da je sve bilo jednostavno i da je Spajić trebao da ispoštuje rezultate izbora i volju građana.

"Najlakše i najracionalnije je bilo da u Vladu, pored PES-a, pozove koaliciju "Za budućnost Crne Gore" i Demokrate. Imamo bi Vladu koja ima podršku 44 poslanika i u kojoj niko ne isključuje nikoga. Onda je mogao i da širi ako hoće. Ubacivanjem manjina dobio je nestabilnost, jer imaju velike apetite i pregovore vode uz brojna uslovljavanja. Nije neophodno da u Vladi budu partije manje brojnih naroda, naročito ako imaju ucjenjivačke namjere i ako bi izvršnu vlast držale pod stalnim tenzijama i u nestabilnosti", naglasio je Vukadinović.

On izvlači i konkretnu postizbornu matematiku.

"Ako je premijer iz PES-a, predsjednik Skupštine mora biti iz koalicije "Za budućnost Crne Gore" i, ako se držimo principa, nikako ne može biti iz Demokrata. Vlada bi trebalo da ima 18 ministarstava, pri čemu devet ministarstava i premijera treba da ima PES, šest koalicija "Za budućnost Crne Gore", a Demokrate tri. Dalje može da se razrađuje sa potpredsjedničkim mjestima i funkcijama u okviru ministarstava. Tu već mogu da se prave kalkulacije, ali sa brojem ministara i tom raspodjelom nikakako", istakao je Vukadinović.

On smatra da samo takva Vlada može biti stabilna, odnosno ona izvršna vlast koja je formirana na osnovu izbornog rezultata, jer smo i u protekle tri godine vidjeli kako loše funkcionišu vlade formirane mimo volje građana.

Koliko je jak Milatović?

Vukadinović tvrdi da odnosi između Milojka Spajića i Jakova Milatovića nisu dobri i postavlja pitanje koliko poslanika sa njihove liste podržava jednog, a koliko drugog.

"I mimo toga, problemi su očigledni. Da li je Spajić ubijedio Milatovića da ima većinu za formiranje 44. Vlade? Mislim da nije. Da jeste, ove konsultacije bi mnogo brže išle i već bismo svi znali da li je Spajić mandatar, jer su glavne konsultacije obavljene. Međutim, Milatović odugovlači, kao da daje vremena svom partijskom drugu. Zbog toga Spajić hitno nešto mora da uradi da ne bi došao u situaciju da vraća mandat ili da ga uopšte ne dobije", smatra Vukadinović.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.